Un cop abandonada la militància d'ERC, el pensament polític de l'exvicepresident de la Generalitat Josep-Lluís Carod-Rovira ha evolucionat novament de forma tripartida. En aquest sentit, Carod-Rovira ha confessat haver votat fins a tres partits diferents en funció de la contesa electoral. La CUP, CSQP i ERC han estat les tres formacions polítiques escollides, segons ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Totes elles dins el "ventall progressista i d'esquerres". 

Carod-Rovira, que s'autodefineix "a l'esquerra d'ERC i a la dreta de la CUP", segons com, es mostra d'acord amb un partit o altre però també mostra interès pel que diu CSQP. En qualsevol cas, s'ha mostrat partidari que Catalunya celebri un referèndum d'independència "amb totes les conseqüències", ja que això és "el que entén tothom a tot el món". Si pot ser pactat millor, i d'acord amb el màxim de complicitats internacionals, per tal de poder actuar en concordança amb el resultat, però si no s'aconsegueix, l'exvicepresident advoca per "tirar pel dret". 

D'altra banda, Carod-Rovira considera que procurar fixar-se l'objectiu de culminar el procés de desconnexió en 18 mesos és "posar-se la soga al coll". Mentre que l'exconseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va explicar en una entrevista a El Nacional que "no ens ajuden els comptes enrere perquè sempre distorsionen", l'exdirigent d'ERC també ha assegurat que "si en comptes de 18 són 24, no passa res per a algú que porta 300 anys esperant". Malgrat que entén la "sensació d'impaciència" d'alguns sectors, ha recordat que en els últims anys s'ha avançat "molt de pressa" i els canvis són "tan profunds que en 4 anys s'ha recorregut més que en tres segles". 

Finalment, Carod-Rovira també ha anticipat que Catalunya s'haurà d'acabar enfrontant a "dues legalitats", sempre i quan el Govern espanyol no s'avingui a fer un acord democràtic que respecti la voluntat de gran part dels catalans. Els acords que s'estan aprovant al Parlament cada vegada "estan més lluny" de la legalitat espanyola, i malgrat que encara no s'han fet els passos definitius, "hi haurà un moment en què hi haurà una bifurcació". Legalitat catalana i/o espanyola.