El diputat de la CUP Carles Riera és el nou secretari tercer de la Mesa del Parlament després de ser escollit aquest dimarts en l'inici del ple del Parlament que ha començat aquesta tarda i que s'allargarà fins dijous. Així doncs, el diputat anticapitalista s'incorpora a l'òrgan de la Cambra catalana en substitució de l'ara exdiputat de la CUP Pau Juvillà, que va ser inhabilitat fa unes setmanes després de ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per no haver retirat llaços grocs de la Paeria de Lleida quan era regidor.

 

El canvi de Juvillà per Riera es va anunciar ja fa unes setmanes quan el llavors diputat de la CUP Pau Juvillà va anunciar que patia càncer i que s'hauria d'absentar de les seves responsabilitats a la Mesa. Va ser llavors quan la formació anticapitalista va proposar com alternativa el diputat de la CUP Carles Riera. Poc després Juvillà va ser inhabilitat definitivament i ara el ple ha escollit al nou secretari, tal com estableix el Reglament, per mitjà de paperetes en què els diputats han escrit un nom i que han dipositat en una urna. Els tres partits independentistes han posat el nom de Riera a les paperetes, Vox ha proposat a la seva diputada Maria Garcia Fuster, mentre que la resta de partits han votat en blanc. També hi ha hagut un vot nul: s'ha proposat el nom de l'exconseller Jordi Turull, que després d'haver estat a la presó per l'1-O, segueix inhabilitat.

Quatre canvis en menys d'un any

Aquest és el quart canvi de membres de la Mesa del Parlament des de la seva constitució el 12 de març de l'any passat. Tants canvis són inhabituals en la dinàmica habitual de la Cambra i és que en les últimes 6 legislatures -sense comptar la darrera-, havia hagut com a màxim un canvi. L'excepció va ser la passada legislatura, on es van produir quatre canvis, però quatre canvis que es van desenvolupar en gairebé tres anys i no en 11 mesos, com és el cas actual.

Els canvis que s'han produït fins avui dia va ser el del secretari segon, que va assumir Jaume Alonso-Cuevillas, però després d'unes declaracions polèmiques va posar el seu càrrec a disposició de Junts i l'ha assumit Aurora Madaula. El segon canvi va ser a les files republicanes quan la diputada Anna Caula, que era la vicepresidenta primera, va ser nomenada secretària general de l'Esport pel nou Govern, i llavors l'exconsellera Alba Vergés va ocupar el càrrec. Finalment la tercera substitució va arribar després de les vacances d'estiu: la vicepresidenta segona que era Eva Granados va marxar al Senat i els socialistes van ubicar al seu lloc Assumpta Escarp. 

La CUP, amb només vuit diputats

Malgrat que avui els anticapitalistes recuperen el seu espai a la Mesa, no han decidit encara quan substituiran l'escó de Juvillà. La CUP des d'un primer moment va dir que no faria córrer la llista de diputats per substituir Pau Juvillà fins que la sentència del TSJC sigui ferma, i avui mateix el diputat Xavier Pellicer ha recordat que hi ha un recurs de mesures cautelars pendent de resolució presentat pel Parlament. Així doncs ara la CUP és a l'hemicicle amb només vuit diputats, i serà dissabte, quan tenen previst celebrar el Consell Polític de la formació a Lleida, quan decideixin les següents passes sobre aquesta qüestió.