El diputat al Parlament de la CUP Carles Riera creu que l’actual Govern no esgotarà la legislatura. “Les eleccions són inevitables”, ha valorat Riera. Al seu parer, l’executiu “està exhaurit” per les tensions entre ERC i JxCat. "Hi ha una picabaralla contínua entre ERC i JxCat per qüestions electorals i pels espais en el Govern", ha destacat Riera.

Ara bé, aquesta no és l’única pedra del camí. També ha recordat que el pròxim setembre el Tribunal Suprem ha de decidir si inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra, que va desobeir una ordre de la Junta Electoral Central que l’instava a treure els llaços grocs dels edificis públics que depenien de la Generalitat. La seva hipotètica inhabilitació també forçaria que se celebressin les eleccions

Quim Torra i Govern judici torra llaços grocs   Mireia Comas

Quim Torra en el judici per desobedència de la Junta Electoral Central pel cas dels llaços grocs / Maria Comas

Estratègia compartida

Davant d'unes possibles eleccions, Riera ha instat les formacions independentistes a recuperar un full de ruta comú i una estratègia compartida per aconseguir la sobirania de Catalunya. En aquest sentit, ha lamentat que la mesa de diàleg amb el govern espanyol per aconseguir l’autodeterminació del Catalunya no ha funcionat, per la qual cosa ha considerat que l’única via possible és la confrontació i el trencament amb l’Estat espanyol. “Hem d'evitar debats simbòlics. Per a l'independentisme els fets simbòlics ja estan gastats. El que volem són fets", ha remarcat Riera en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Tot i això, creu que el conflicte entre Catalunya i Espanya només es pot solucionar amb diàleg, però ha assegurat que Madrid no hi està predisposat. "Cal una acció de ruptura per forçar un diàleg amb l'Estat espanyol”, ha manifestat Riera.

Riera no ha donat cap pista sobre si el seu nom o el d'altres persones de rellevància dins de la CUP com David Fernàndez o Eulàlia Reguant seran els candidats en unes hipotètiques eleccions. "Tots els militants de la CUP estem disposats a fer un pas endavant o al costat si la militància ho decideix. Estic disposat a fer el que digui la nostra militància”, ha remarcat Riera.

Publicació de les resolucions del Parlament

D’altra banda, Riera s’ha volgut mantenir “al marge” davant del fet que no es publiqués de manera íntegra en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya la resolució en la qual es declarava Catalunya republicana, aprovada divendres. En aquest sentit, ha ressaltat que és una mostra més de les tensions i les picabaralles entre ERC i JxCat per l’espai polític i electoral. “Si és una qüestió d'una disputa de poder, ens en matenim al marge", ha manifestat.

Tot i això, ha assegurat que la pressió no pot caure sobre els funcionaris, així com que “la responsabilitat política és de la Mesa del Parlament, que ha de garantir que es publiquin" les resolucions aprovades pels diputats. També ha argumentat que el Parlament hauria de tenir legimitat per debatre de manera il·limitada allò que considerés. 

En un altre context, ha defensat que la monarquia espanyola “és corrupta per naturalesa”, però també que aquesta està sostinguda per totes les institucions espanyoles. Recentment, el rei emèrit va marxar del país arran que sortissin informacions que l'involucraven en un presumpte cas de corrupció sobre el cobrament de comissions durant la construcció de l’AVE a la Meca. Actualment no se'n sap el parador ni el paper que va jugar el govern espanyol davant la seva fugida del país.

“Totes les institucions col·laborant amb un lladre perquè fugi", ha destacat Riera. Per això, ha advertit: “"No hem de descartar accions legals, no només contra la Casa Reial, sinó també contra el Govern per la seva implicació en la fugida d'un corrupte".