Carles Puigdemont no s'ha pogut estar de contestar a l'eurodiputat de Ciutadans i president de la Comissió d’Afers Jurídics (JURI), Adrián Vázquez, que ha assegurat que el president podria estar empresonat en un centre penitenciari espanyol i seguir exercint les seves tasques com a eurodiputat. A Twitter i amb el seu habitual to irònic, però sense deixar de ser contundent, Puigdemont ha descartat aquesta possibilitat tot recordant el cas d'Oriol Junqueras. "I tant que sí; encara recordem com li van deixar fer a l’Oriol Junqueras", ha escrit en una piulada el president reaccionat a les paraules de l'eurodiputat de Cs, que ha fet aquest comentari en ser  preguntat per la possibilitat que Europa enviï a Espanya una comissió per investigar el CatalanGate i els eurodiputats independentistes formin part d'aquesta i sobre si podrien ser detinguts un cop arribessin a l'estat espanyol. "Si fossin membres de la comissió, podrien viatjar, però opino que no es pot descartar el fet que els detinguessin a Espanya, però els deixessin lliures per realitzar l'activitat parlamentària", ha dit el president de la Comissió d’Afers Jurídics.

Tuit de Carles Pugidemont

Després que el TJUE retornés cautelarment la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí a mitjans del passat mes de maig, el mateix Adrián Vázquez va anunciar que no es podien verificar les seves credencials i tampoc la de Jordi Solé (ERC) perquè "no s'ha rebut la documentació que acrediti amb claredat que s'hagi complert els requisits per a la verificació de les seves actes". Les dels eurodiputats independentistes han estat les 4 úniques credencials que han topat amb problemes de les 49 que ha hagut de revisar la comissió que presideix Vázquez. De fet, no havia passat mai a l'Eurocambra una situació com aquesta. 

Toc d'atenció per imparcial 

A més, la decisió que va prendre el Tribunal de Luxemburg no només representava un cop a la justícia espanyola -atès que admet el risc que siguin detinguts tot i que el TGUE havia deixat clar que les euroordres estaven en suspens-, sinó que a més, engegava una càrrega de profunditat contra el procediment del suplicatori que es va seguir contra els tres eurodiputats a la comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu. Així, admetia la denúncia sobre la falta d'imparcialitat del president de la comissió, el mateix Adrián Vázquez, i del ponent responsable de l’informe sobre els tres suplicatoris, Angel Dzhambazki, un eurodiputat ultra que comparteix grup amb Vox i que va fer la salutació feixista al Parlament Eurpeu. 

L’escrit del TJUE, després d'analitzar la denúncia dels eurodiputats independentistes sobre falta d'imparcialitat a la comissió, admetia que “els comportaments” del ponent i del president de la comissió JURI “poden a primera vista, manifestar una presa de partit o un prejudici personal desfavorable cap als recurrents”.