Carles Puigdemont no s'ha pogut estar de contestar a l'eurodiputat de Ciutadans i president de la Comissió d’Afers Jurídics (JURI), Adrián Vázquez, que ha assegurat que el president podria estar empresonat en un centre penitenciari espanyol i seguir exercint les seves tasques com a eurodiputat. A Twitter i amb el seu habitual to irònic, però sense deixar de ser contundent, Puigdemont ha descartat aquesta possibilitat tot recordant el cas d'Oriol Junqueras. "I tant que sí; encara recordem com li van deixar fer a l’Oriol Junqueras", ha escrit en una piulada el president reaccionat a les paraules de l'eurodiputat de Cs, que ha fet aquest comentari en ser  preguntat per la possibilitat que Europa enviï a Espanya una comissió per investigar el CatalanGate i els eurodiputats independentistes formin part d'aquesta i sobre si podrien ser detinguts un cop arribessin a l'estat espanyol. "Si fossin membres de la comissió, podrien viatjar, però opino que no es pot descartar el fet que els detinguessin a Espanya, però els deixessin lliures per realitzar l'activitat parlamentària", ha dit el president de la Comissió d’Afers Jurídics.

Tuit de Carles Pugidemont
Tuit de Carles Pugidemont

Després que el TJUE retornés cautelarment la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí a mitjans del passat mes de maig, el mateix Adrián Vázquez va anunciar que no es podien verificar les seves credencials i tampoc la de Jordi Solé (ERC) perquè "no s'ha rebut la documentació que acrediti amb claredat que s'hagi complert els requisits per a la verificació de les seves actes". Les dels eurodiputats independentistes han estat les 4 úniques credencials que han topat amb problemes de les 49 que ha hagut de revisar la comissió que presideix Vázquez. De fet, no havia passat mai a l'Eurocambra una situació com aquesta. 

Toc d'atenció per imparcial 

A més, la decisió que va prendre el Tribunal de Luxemburg no només representava un cop a la justícia espanyola -atès que admet el risc que siguin detinguts tot i que el TGUE havia deixat clar que les euroordres estaven en suspens-, sinó que a més, engegava una càrrega de profunditat contra el procediment del suplicatori que es va seguir contra els tres eurodiputats a la comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu. Així, admetia la denúncia sobre la falta d'imparcialitat del president de la comissió, el mateix Adrián Vázquez, i del ponent responsable de l’informe sobre els tres suplicatoris, Angel Dzhambazki, un eurodiputat ultra que comparteix grup amb Vox i que va fer la salutació feixista al Parlament Eurpeu. 

L’escrit del TJUE, després d'analitzar la denúncia dels eurodiputats independentistes sobre falta d'imparcialitat a la comissió, admetia que “els comportaments” del ponent i del president de la comissió JURI “poden a primera vista, manifestar una presa de partit o un prejudici personal desfavorable cap als recurrents”.