El president Carles Puigdemont reclama a Pere Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança, ja que considera que té “el deure democràtic de tornar a sotmetre el seu programa de Govern a l’aprovació del Parlament i així poder emprendre la nova etapa reforçant la seva legitimitat” un cop han canviat les majories fruit de la marxa de Junts per Catalunya del Govern. Carles Puigdemont apunta que o bé se sotmet a la qüestió de confiança a convocar eleccions. “En democràcia, les coses funcionen d’aquesta manera”, recorda Puigdemont, que retreu al president de la Generalitat que pretengui tirar endavant un govern en minoria. Puigdemont se suma així a les peticions fetes aquest diumenge pels líders de Junts per Catalunya, Laura Borràs i Jordi Turull.

En un fil de Twitter publicat hores després que el president de la Generalitat fes públic els nous membres del seu Govern, Carles Puigdemont recorda a Pere Aragonès que “el president de l’executiu ha de preservar sempre aquell vincle fonamental entre el Govern i el Parlament”. Així, després reconèixer el dret d’Aragonès a “fer canvis rellevants en relació amb el que van ser al seu dia els seus compromisos d’investidura i a alterar les majories polítiques que li donen suport”, insisteix en el fet que té l’obligació de sotmetre el seu programa de Govern a l’aprovació del Parlament. El president a l’exili recorda que això “és un fonament de les democràcies parlamentàries, tant si són monarquies com repúbliques”.

Govern en minoria

Puigdemont es mostra crític amb la intenció d’Aragonès de tirar endavant un govern estant en minoria. “No crec que sigui bo fer creure que un govern en minoria minoritària (33 diputats dels 135) té exactament la mateixa legitimitat que un govern que superava de llarg la majoria absoluta de la cambra (74 vots). Ho dic amb el màxim respecte. Si va de democràcia, hi va sempre”. Així, tot i reconèixer que Aragonès té tota la legitimitat per canviar de programa de govern i de socis, “però això té unes regles fonamentals, que en aquests casos s’han d’observar amb molta pulcritud. I de moment aquestes regles no s’han respectat”, denuncia i afegeix “és necessari parlar de tot això”.

TUIT Carles Puigdemont nou govern 1

TUIT Carles Puigdemont nou govern

 

TUIT Carles Puigdemont nou govern 2
TUIT Carles Puigdemont nou govern 2

En aquest context, el president del Consell de la República retreu que es desqualifiqui a tots el que proposen que s’obri aquest debat, una qüestió que considera que és obligatòria en una societat democràticament avançada. “Si això anava de democràcia, si les “noves polítiques republicanes” havien de notar-se, aquestes coses haurien de ser sagrades. Actuar com ho fan els països de menys tradició democràtica ens allunya de l’objectiu de ser un país millor, que és la clau per sumar majories”, assegura i sosté que “cal buscar l’aprovació dels qui són els legítims representants dels ciutadans, no la d’aquella aristocràcia mediàtica que s’atribueix de facto aquesta representació”.