El president Carles Puigdemont ha donat la benvinguda als 9 presos polítics que avui mateix han sortit de la presó després que el  govern espanyol els concedís l'indult. Ha escrit al seu Twitter: "Bentornats a casa vostra, d’on mai no us haurien d’haver apartat." A més, els ha demanat que "gaudeixin de la llibertat, retrobada, amb plenitud i alegria compartida".

Puigdemont, que porta gairebé 4 anys a l'exili, ha recordat que avui és la vigília de la festa dels Països Catalans (Sant Joan) i ha subratllat que "és escaient recordar que sense llibertat col·lectiva, la llibertat individual mai no serà plena". Amb aquestes paraules, el també eurodiputat de Junts per Catalunya mostra la seva alegria i felicitació per l'excarceració dels fins ara presos polítics.

Amnistia i referèndum per resoldre el conflicte

Tanmateix, tant el president a l'exili com tot l'independentisme segueixen reclamant l'amnistia i un referèndum, amb l'objectiu que tornin tots els exiliats i resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, que arrenca amb la sentència de l'Estatut del 2010.

Juntament amb Puigdemont, a l'exili hi ha els també eurodiputats de Junts, Toni Comín i Clara Ponsatí, el diputat Lluís Puig, l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel i la secretària general d'ERC Marta RoviraTots els partits independentistes ja han anunciat que seguiran treballant pel retorn d'aquests exiliats. Tots els presos, en sortir de la presó, han parlat en aquest sentit, recordant tots els polítics que són a Bèlgica i a Suïssa. 

TUIT Puigdemont sortida presos

Imatge del tuit del president Puigdemont donant la benvinguda als exiliats.

Els fins ara presos polítics van ser indultats, ahir dimarts, per l'executiu espanyol, després de passar tots ells més de 1.100 dies a la presó per la sentència del procés, que els va condemnar pels delictes de sedició i malversació. Uns indults que han provocat la reacció contrària de la dreta espanyola.

Tant PP, com Vox i Ciutadans ja han anunciat que presentaran recursos contra els indults. En aquest sentit, Pablo Casado va qualificar d'il·legals aquests indults al·legant que "no han demanat perdó ni els han sol·licitat". A més, Vox ja ha anunciat que està treballant en una querella per prevaricació contra el president del govern espanyol, Pedro Sànchez.

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont / Efe