El Sondeig Opinió Catalunya 2023 de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) -un think tank de l'òrbita del PSC, que té com a president el rector de la UAB, Javier Lafuente, i com a vicepresidenta la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret- revela que Carles Puigdemont seria el candidat preferit per ocupar la presidència de la Generalitat per al 19% dels enquestats, que en ser preguntats per un únic nom van anomenar el líder de Junts, sense rebre cap suggeriment. El director acadèmic i de recerca de l'ICPS és Oriol Bartomeus, membre del Patronat de la Fundació Rafael Campalans.

Entre els votants de Junts, Puigdemont és la principal preferència per al 65,7%, molt per sobre del secretari general, Jordi Turull, amb un 4,9%; Oriol Junqueras, també amb un 4,9% dels vots. Pel que fa a la presidenta del partit, Laura Borràs, ningú l'ha mencionat com a opció possible. Pel que fa als votants d'ERC, un 34,1% dels enquestats aposta pel president del partit, Oriol Junqueras, per davant de Carles Puigdemont, que obté el 19,3% dels suports, i l'actual president del Govern, Pere Aragonès, amb un 16,9%. 

Per als votants dels socialistes, Salvador Illa és la millor opció, amb el suport del 42%, mentre que Junqueras també és la millor opció per als comuns, amb un 17,6% dels vots. Alejandro Fernández és l'aposta pel 22,2% dels votants del Partit Popular. Els votants de la CUP també aposten per Puigdemont, un 29,1% dels suports, molt per sobre que qualsevol polític de l'òrbita de la mateixa formació, com Dolors Sabater (9,1%); mentre que un 25% de persones de Vox vol veure Ignacio Garriga com a president, i el 21,1% de gent de Ciutadans, Illa.

Puigdemont, el més ben valorat

Carles Puigdemont també és el polític més ben valorat pels votants de Junts per Catalunya enquestats per l'ICPS, ja que els simpatitzants de Junts li atorguen un 7,18. Per darrere, Jordi Turull obté un 5,81. Oriol Junqueras és qui obté la nota més alta dels líders republicans, amb 6,7 sobre 10. El president Aragonès, treu una nota més baixa, i obté un 5,71. 

ERC, primera en intenció de vot 

ERC seria la primera en intenció de vot a les eleccions al Parlament el 2024, amb un 19,7%. Els republicans van aconseguir un 10,8% dels vots sobre el cens total en les eleccions del 2021. L'enquesta, que té en compte en els percentatges també els abstencionistes, situa el PSC en segona posició en intenció de vot (16,4%, més que l'11,6% del 2021), per davant de Junts (15,6%, per sobre del 10,1% dels últims comicis). Els comuns serien quarts (5,8%), que anirien seguits de la CUP (4,2%), Vox (2,1%) i Ciutadans (0,6%). 

El sondeig també ofereix intenció de vot en unes eleccions al Congrés, en les quals el PSC s'imposaria amb el 28% dels sufragis, per sobre del 22,4% del cens total que va registrar en els comicis del juliol passat. A una distància significativa, Junts passaria del cinquè al segon lloc en vots, amb un 10,3% (7,2% el mes de juliol), per davant dels comuns, amb un 10,2% (9,1% en les últimes eleccions) i ERC, amb el 8,6% (8,5%). En cinquè lloc, se situaria el PP, amb un 7,3%, seguit de Vox (2,8%), CUP (1,7%) i Ciutadans (0,3%).