Primer viatge de Carles Puigdemont després d'haver recollit més d'un milió de vots a les eleccions de diumenge, que li han atorgat la condició d'eurodiputat electe. El president ha viatjat fins al Regne Unit, convidat per l'històric club de debat The Oxford Union, on ha pronunciat una conferència per fer pedagogia sobre el cas català. 

WhatsApp Image 2019 05 28 at 21.14.06

La missió ha estat mostrar i demostrar l'actitud 100% pacífica del moviment independentista així com la voluntat permanent i activa de diàleg amb l'Estat espanyol. És en aquest punt que Puigdemont ha anunciat la seva disposició a "un segon referèndum d'autodeterminació, pactat, vinculant i reconegut internacionalment", en el qual s'acordés la data i la pregunta entre totes dues parts, amb el compromís que s'acceptés i s'apliqués el resultat que en sortís. Ho ha fet emmirallant-se en el referèndum escocès de 2014 i lloant l'actitud del primer ministre britànic David Cameron, en contrast amb la repressió espanyola. 

Puigdemont ha explicat que l'1-O va ser el punt de partida, "i no el final com voldrien alguns", i que l'independentisme mai no renunciarà al diàleg ni a la mediació internacional necessària. En aquest sentit ha picat l'ullet als britànics, recordant els lligams històrics entre Catalunya i la Gran Bretanya, destinació de l'exili de molts catalans durant el franquisme com per exemple, el doctor Josep Trueta, que ha mencionat durant el discurs. 

En contrast amb aquells temps, ha dit, per bé que ara no hi ha guerra a Catalunya, "tristament denunciem que l'Estat espanyol viola els drets civils dels representants públics i socials i, per extensió, de la societat catalana". Puigdemont s'ha lamentat que setanta anys després posar urnes s'hagi convertit en el pitjor crim que es pot cometre a l'Estat. 

Alhora ha advertit que la gran victòria del l'independentisme ha estat no rendir-se i ha deixat clar que continuarà la lluita pacífica per la llibertat. I que a partir d'ara seguirà, també, des del cor de les institucions europees, és a dir, des de l'Eurocambra