Li van negar i ha esclatat. El president Carles Puigdemont ha denunciat la tolerància de la Unió Europea amb el Tribunal de Comptes, després que l'òrgan fiscalitzador s'hagi negat entregar informes sobre les fiances milionàries imposades a exmembres del Govern.

Puigdemont ha recordat que, a la UE, l'ocultació d'informació rellevant invalida tot un procediment judicial. Aleshores, el president ha mostrat la seva confusió amb el comportament de la unió amb Espanya, alhora que ha dit que als països de l'est la resposta seria diferent:

TUIT Carles Puigdemont tribunal cuentas

"Per alguna raó que desconeixem, la UE tolera aquestes greus violacions de l’estat de dret comeses per Espanya, però posa el crit al cel si les comet Polònia, Hongria o Eslovènia", ha escrit aquest dimecres a Twitter.

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ja havia responsabilitzat la delegada instructora del cas, Esperanza García, de "l'ocultació" de documents rellevants. Boye, de la mateixa manera que ha defensat avui Puigdemont, havia recordat que una decisió com aquesta hauria de comportar la "nul·litat" de l'actuació i la suspensió del procediment confiscador.

La delegada instructora es nega

Concretament, Puigdemont i Boye es refereixen als vots recurrents de dos dels consellers del Tribunal que no figuren en els documents lliurats, on s'haurien expressat les reticències davant anomalies en el procediment.

Al principi, la delegada instructora va assegurar desconèixer l'existència dels vots. Però Boye ha insistit i García s'ha negat a lliurar la documentació, al·legant que no són necessaris per al procediment. “És impossible, des d’una perspectiva de mínima legalitat, continuar amb el present procediment confiscador sense abans aclarir aquests extrems, lliurar la documentació ocultada i, en virtut d’això, declarar la nul·litat de tot l’actuat des del moment de produir-se la vulneració de drets”, havia reclamat l'advocat.

Anomalies a l'informe

Quan es va aprovar l'informe del Tribunal de Comptes a finals del 2019, es van emetre també dos vots recurrents, a banda del vot particular emès per una de les conselleres. Els dos vots corresponen a dos dels consellers adscrits al sector progressista, Enriqueta Chinarro i Felipe García, en què s'advertia de possibles anomalies i incompliments amb la legislació vigent.

Aquesta denúncia de Puigdemont arriba moments abans que s'hagi sabut que el Fiscal Superior de Catalunya hagi anunciat aquest matí l'obertura d'una diligència d'investigació contra la Junta de Govern de l'Institut Català de Finances (ICF) pels avals al Tribunal de Comptes. Una decisió que dona resposta a la denúncia que havia presentat el president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa. 

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont / ACN