Carles Puigdemont ha reaccionat a la decisió del Tribunal Constitucional i ha recordat que "els socialistes van engreixar el monstre". En una piulada, el president ha fet referència a un títol que ha sortit a la premsa aquest dilluns: "El Constitucional emmordassa el Parlament". "Aquest títol és del 2017", ha apuntat, en referència a les decisions judicials prèvies al referèndum de l'1 d'octubre. Arribats a aquest punt, s'ha demanat si l'esquerra espanyola dirà ara "el mateix que va dir aleshores". "Especialment els socialistes, que van engreixar el monstre donant-li en sacrifici les institucions dels catalans", ha reblat.

TUIT KRLS
Carles Puigdemont, sobre la decisió del TC

En una segona piulada, Puigdemont ha enviat un missatge a ERC: "Quan reclamàvem mantenir la posició per poder aprofitar les oportunitats que sorgissin ho fèiem pensant en situacions com les que ara mateix està vivint Espanya. Però alguns van preferir una agenda progressista a Espanya enlloc d'una agenda independentista a Catalunya".

TUIT KRLS 2
Carles Puigdemont, sobre la decisió del TC

Les reaccions de Borràs i Turull al TC

També ha comentat la notícia la presidenta de Junts, Laura Borràs, que ha insistit en el fet que "l'estat espanyol és irreformable". "Ara en lloc de poders hi ha profanació de poders", ha afegit, abans de recordar que l'independentisme ja va "avisar que per impedir la independència es carregarien la democràcia". "Res que no sabéssim però una raó més per construir una república democràtica i independent", ha conclòs en una piulada.

TUIT LauraBorras
Laura Borràs, sobre la decisió del TC

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assenyalat que el Constitucional "ha certificat que a Espanya la política la marca les togues i no les urnes". "No hi ha divisió de poders, hi ha creuament de poders. Democràcia nivell 0. A Catalunya ja ho sabem i ho patim des de fa anys i per això treballem per marxar-ne. I ens urgeix", ha manifestat a Twitter. Abans, el TC havia tombat la recusació de dons magistrats i havia admès el recurs del PP. Al respecte, Turull ha apuntat que el tribunal de garanties "fa molt temps que es dedica a decorar jurídicament consignes polítiques". "No té cap mena de crèdit. Fa temps que ho hem denunciat, però a alguns els pillaba lejos. Ara de més a prop ho tastaran", ha afegit, en la línia que s'ha expressat Puigdemont — fent referència a la ingerència judicial de l'any 2017.

TUIT JordiTurull
Jordi Turull, sobre la decisió del TC

Per primera vegada en quaranta anys d'història, el Constitucional ha ordenat suspendre de forma urgent un debat parlamentari en les Corts Generals. Concretament, un TC amb mandats caducats ha frenat la reforma judicial per renovar-lo que s'havia de votar en el Senat — després que s'hagi pogut votar en el Congrés dels Diputats. El Senat, el Congrés dels Diputats i el govern espanyol han decidit acatar la decisió del tribunal de garanties, malgrat la crisi constitucional desfermada. En canvi, PP, Vox i Ciutadans han celebrat amb eufòria el desafiament del Constitucional a Pedro Sánchez.