El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha carregat contra el decret llei de mesures d'estalvi energètic impulsat pel govern espanyol que s'aprovarà aquest dijous. En una piulada, Puigdemont ha criticat a aquells que han manifestat el seu suport a la mesura i han assegurat que votaran a favor al Congrés dels Diputats. "Cada vegada que veieu una cortina de fum —declaracions ofensives o articles impresentables— és que s’intenta amagar el suport vergonyós al govern espanyol perquè continuï fent el de sempre i a favor dels de sempre", així de contundent s'ha mostrat Puigdemont. Una de les coses de les quals acusa el govern espanyol és de "rescatar autopistes i donar diners a les elèctriques".

captura tuit Puigdemont

En la mateixa línia es va manifestar aquest dimecres la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Miriam Nogueras, que va titllar el decret de ser "una macedònia" perquè inclou moltes coses. "Sí que el titular és molt bonic, però la realitat és que també s'hi inclouen unes modificacions legals de la llei de pressupostos del 2021 que facilita el pagament del rescat de les autopistes radials de Madrid", manifestava. Tot plegat, quan el 2013 l'aleshores ministra de Foment, Ana Pastor, del Partit Popular, assegurava que la solució per aquestes autopistes no costaria "ni un euro al ciutadà". Nogueras també ha parlat aquest dijous abans del ple del Congrès i ha criticat aquest dijous una partida que ha xifrat en 1.370 milions d'euros per a les grans empreses del sector elèctric en el decret d'estalvi energètic i que el govern espanyol no especifiqui quina quantitat va a cada empresa, així com al seu judici rescati de les autopistes radials de Madrid. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la portaveu de Junts ha assegurat que "és una pràctica molt habitual en aquest govern, que tiren endavant tot a través de reials decrets i ho inclouen tot". 

ERC i PNB a favor

Precisament aquest dimecres, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, afirmava que la seva formació no s'oposarà a convalidar el decret llei de mesures d'estalvi energètic que prepara el govern espanyol, tot i que ha avisat que el seu partit el negociarà fins a l'últim moment. Rufián assegurava en una entrevista aquest dijous a Catalunya Ràdio, que "és una bona notícia que això acabi sent un projecte de llei, però necessitem per escrit una data per a saber quan i com es farà. Crec que 33 decrets que s'han votat s'han quedat en res. Demanem un compromís per escrit per part del govern espanyol". A més, ha puntualitzat que "hi ha molt de camí per fer, forma part del nostre treball intentar millorar el que se'ns planteja", ha sostingut Rufián.

Per la seva banda, el PNB ha decidit donar suport a la convalidació del decret llei que inclou mesures d'estalvi energètic, però confia que les seves propostes siguin tingudes en compte quan hagi de presentar-se a Brussel·les el futur Pla de Contingència més complet. El suport dels sis diputats del PNB més la decisió d'ERC de no oposar-se a la seva convalidació buida el camí al govern de coalició, que suma suports suficients per a superar l'anunciat vot en contra del PP, Vox i Ciutadans. A través d'un comunicat, la formació nacionalista justifica el seu suport al decret llei "per responsabilitat", ja que considera que les mesures que es contemplen "han de ser implementades amb immediatesa perquè aconsegueixin l'efecte requerit". 

Per últim, Bildu tampoc s'oposarà a la convalidació del decret llei.