Mentre que Esquerra Republicana ja ha deixat clar que no torpedinarà dijous el decret llei d'estalvi energètic del govern espanyol, Junts per Catalunya ha aprofitat per denunciar el text. La portaveu al Congrés dels Diputats, Miriam Nogueras, l'ha titllat de document "macedònia" perquè inclou "moltes coses". "Sí que el titular és molt bonic, però la realitat és que també s'hi inclouen unes modificacions legals de la llei de pressupostos del 2021 que facilita el pagament del rescat de les autopistes radials de Madrid". Tot plegat, quan el 2013 l'aleshores ministra de Foment, Ana Pastor, del Partit Popular, assegurava que la solució per aquestes autopistes no costaria "ni un euro al ciutadà".

Davant d'aquesta realitat, Nogueras ha defensat que "si depèn de Junts per Catalunya, els catalans no pagaran ni un euro d'aquest rescat". Amb tot, però, l'aprovació del decret llei ja sembla estar garantida gràcies al suport del PNB i la postura d'ERC, si bé Junts no ha expressat quina serà la direcció del seu vot. A més, la portaveu ha criticat que el text també inclou una partida de 1.360 milions d'euros destinats al sector elèctric. "Nosaltres, quan ens truca el PSOE per preguntar-nos què votarem, el primer que fem és demanar respostes a aquestes preguntes que tenim. Per què ara aquests 1.360 milions d'euros per al sector elèctric? Qui és el sector elèctric?", ha dit. Del PSOE, diu, només reben "silenci".

A més, ha rebutjat que el decret llei del govern espanyol sigui realment per a l'estalvi energètic. Segons Nogueras, les mesures que regulen a quina hora es tanquen els llums dels aparadors a la nit, i la temperatura a la qual es pot tenir l'aire condicionat, són "paternalistes" i de "molt poc rigor", especialment tenint en compte la crisi que s'espera.

ERC aplana el camí

Per la seva banda, Esquerra Republicana ja ha confirmat que no s'oposarà al document de l'executiu central, si bé no ha compartit quina serà la direcció de vot final. El portaveu Gabriel Rufián ha afirmat que negociaran "fins a l'últim minut" amb el govern espanyol per aconseguir millores en el text, si bé ha reconegut que hi ha elements "tramposos" com la inclusió del rescat de les radials de Madrid. Ara bé, ha descartat tombar el decret per aquest motiu. El diputat de Junts Joan Canadell també s'ha pronunciat sobre tot plegat a Twitter, lamentant que ERC permeti a Sánchez aprovar el decret malgrat aquestes qüestions. "Escàndol", ha criticat.

EH Bildu tampoc ha informat de quina serà la seva direcció de vot, que donaran a conèixer fins a l'últim moment, si bé no s'espera que dificultin l'aprovació del decret. Com ERC, els bascos també estan treballant per negociar amb l'executiu "la millora d'algunes carències", segons ha dit la portaveu al Congrés, Mertxe Aizpurua. En canvi, qui ja ho té decidit és el PNB, que votarà a favor del text dijous i confia que les seves propostes es tinguin en compte quan es presenti a Brussel·les el futur Pla de Contingència més ampli. La posició del PNB i d'ERC aplana el camí per a Sánchez, que ja sap que demà veurà aprovat el document.