L'Europol desconeixia que el programari d'espionatge Pegasus s'estava fent servir a la Unió Europea (UE) i ho va saber gràcies a les revelacions de CitizenLab, que també van fer públic l'escàndol del CatalanGate al mes d'abril. Així ho ha assegurat el subdirector executiu de l'Europol, Jean-Philippe Lecouffe, en la seva intervenció en el comitè de l'Eurocambra que investiga l'ús de Pegasus a la UE. Lecouffe ha confirmat que per ara no han demanat a cap país que investigui l'espionatge amb el programari desenvolupat per NSO, malgrat que el nou reglament dona a l'agència la iniciativa per demanar investigacions als estats, que després són els que han de decidir si les fan o no. Segons el director executiu de l'Europol, encara estan "avaluant" si demanar investigacions als estats on s'ha espiat amb Pegasus.

Davant les crítiques dels eurodiputats, que han acusat l'Europol d'inacció davant l'espionatge amb Pegasus, Lecouffe ha remarcat que no descarten demanar investigacions als estats i que encara ho estan "avaluant". "Quant de temps esperarem? No ho sé, hem d'avaluar la situació i veure què fem", ha afegit. En cas que siguin els estats els que reclamin ajuda a l'Europol en una investigació, el seu director executiu ha dit que l'oferiran. Ara bé, ha apuntat que ara per ara cap estat els ho ha demanat.

Demanen transparència als estats 

En l'audiència al comitè de l'Eurocambra, l'expert en seguretat d'Amnistia Internacional Claudio Guarnieri ha demanat als estats transparència. "No es pot dir que no pot haver transparència per qüestions de seguretat nacional", ha afirmat Guarnieri, que ha reclamat més informació sobre a qui van a parar els sistemes d'espionatge i amb quin ús.

Segons Guarnieri, es tracta d'una indústria "fora de control". "Cal frenar una indústria que s'ha tornat boja", ha assenyalat tot remarcant que també cal abordar les reparacions a les víctimes. "Hi ha molts riscos per als drets humans", ha afegit.

Moratòria a la venda de sistemes com Pegasus 

Finalment, la directora jurídica del Centre Europeu pels Drets Constitucionals i Humans, Miriam Saage-Maaß, ha demanat una moratòria a la venda i exportació de programaris com Pegasus fins que es creï un "règim robust de drets humans" per a la importació d'aquests sistemes. Segons Saage-Maaß, cal fer una avaluació de risc per als drets humans abans d'autoritzar la compra de programaris com Pegasus. 

La decisió del govern espanyol 

Mentrestant, a Espanya, tot just fa una setmana la Moncloa va traslladar a l'Audiència Nacional que no té cap intenció de desclassificar documents del cas Pegasus. El govern espanyol ha contestat al jutge José Luis Calama, que investiga l'espionatge als ministres i el president espanyol, no de l'independentisme, que "no hi ha cap secret a revelar" que pugui afectar la declaració en qualitat de testimoni de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.