El president Carles Puigdemont ha fet un missatge en motiu de l’aniversari de l’1-O en el qual fa una crida a no desviar-se “del camí per assolir la república i el seu reconeixement internacional”. Puigdemont ha instat a no caure en provocacions dels adversaris de Catalunya ni a emmirallar-se davant de propostes de l’Estat espanyol que només busquen “dividir-nos i doblegar-nos”.

Puigdemont ha agraït l'esforç de totes les persones que van fer possible el referèndum, un exercici de democràcia enfront de l’Estat autoritari que el va voler impedir. Puigdemont ha destacat que l’1-O va mostrar un “civisme de pedra picada, insubornable”, en contrast amb un Estat espanyol “cegat per la impotència, cegat per la ira”.

El president assegura, des de Waterloo, que malgrat la repressió “el poble de Catalunya va començar un camí de no marxa enrere” i adverteix que “només depèn de nosaltres fer front a les dificultats”. Ha reclamat unitat. “És imprescindible que no ens desviem, que no caiguem en les provocacions dels adversaris de Catalunya”, ha insistit.

Naufragi de l'Estat espanyol

Al parer del president, l’1-O “l’Estat va fer evident el seu naufragi. El naufragi és general i abasta totes les institucions, des de la Corona a la universitat, els poders judicials i els cossos judicials”. “Sabíem que aquell dia ho canviaria tot i així va ser”, afirma, i afegeix que es va encetar una era nova “irrenunciable i irreversible”.

Rebuda a la Casa de la República

En la mateixa línia, Puigdemont ha assegurat que “avui és un dia que a Catalunya molta gent sentirà emocions reviscudes”. “Ha passat un any i ens podem mirar als ulls i explicar als nostres fills el que vam fer, els que ens van pegar no ho podran fer, hauran d'abaixar la mirada”, ha afirmat.

Segons Puigdemont “ni els seus fills ni els seus néts podran entendre per què van haver d'utilitzar la força i la violència per impedir que una gent es pogués expressar de manera pacífica”. “Nosaltres ho podem dir amb molt d'orgull i molta dignitat”, ha sentenciat. El president també ha expressat el desig de poder viure amb aquest record “per molts anys”, però “sobretot” amb una República “democràtica, lliure, sense por i compartida”.

El 130è president ha fet les declaracions des de la Casa de la República, a Waterloo, on ha rebut diverses obres artístiques dedicades precisament a l’1-O. En l’acte, breu, Puigdemont i els consellers Toni Comín i Lluís Puig han cantat Els Segadors.