Carles Martí esgotarà fins a l’últim minut per mirar de trobar una entesa amb Meritxell Batet que eviti les primàries per escollir el cap de llista del PSC pel 26-J. Després de múltiples trucades entre dilluns i dimarts, fonts properes a les negociacions han explicat a El Nacional que finalment pot haver-hi una reunió presencial aquest dimecres.

A tres dies pel recompte d’avals dels candidats, la maquinària de Martí funciona a tota marxa per poder encarar qualsevol escenari. Des de dilluns, moment en què la secretària d’organització, Assumpta Escarp, va donar llum verda a les dues candidatures, 50 activistes de l’exsenador treballen arreu del territori per aconseguir els 869 avals que exigeixen els estatuts del partit. Però, paral·lelament, el que es busca amb més intensitat és un acord.

Hi ha esperança. La “bona relació” que han cultivat ambdós candidats amb el treball frec a frec a Madrid, així com el fet que els de Martí fossin els primers a trucar Batet per animar-la a plantar cara a Chacón, fa que encara s’albiri una entesa.

La tesi que contemplen és que res és inamovible. “Chacón ja no hi és”, reivindiquen. El darrer escull, que admeten que és el principal punt de les negociacions, és el nom de José Zaragoza. El número 4 de la llista socialista el 20-D, persona de màxima confiança de Miquel Iceta, com també de l’exministra de Defensa, molesta el sector de Martí, i remarquen que està en joc “la capacitat de decidir (per part de la cap de llista) qui va a les llistes”.  

“La direcció del PSC està alineada amb fermesa amb ell?”, es pregunten, subratllant a més que l’únic que pot dir Zaragoza és que li faria "il·lusió" repetir. Detecten que les condicions a la taula de negociació no són les mateixes que la setmana passada i, per això, creuen que no es pot seguir afirmant que “aquí no passarà res”.

Signatures

De moment no ha transcendit quantes signatures, dels 869 militants que té per objectiu, ha aconseguit recollir Martí, des que dilluns al migdia la direcció socialista va fer-li arribar els formularis. La previsió és que demà al migdia ho expliqui en una roda de premsa des del carrer Nicaragua.

En qualsevol cas, si una cosa tenen clara els partidaris de Martí és que si acaba havent-hi enfrontament amb Batet, la seva no serà una campanya contra ella sinó contra Zaragoza. Remarquen que Batet “és la nostra candidata”.

Això es posaria de manifest aquest divendres, moment en què el PSC faria el recompte d'avals i anunciarà si els dos han passat la barrera. En cas que fos així, el dissabte 14 de maig els militants, inscrits i afiliats triarien el cap de llista. Si només en passés un, seria el consell nacional del PSC qui ratificaria el candidat.