Alberto Núñez Feijóo ha presentat aquest dilluns el ‘pla de qualitat institucional’, nom amb el qual el PP ha batejat el seu pla electoral per situar-se aquest 2023 a La Moncloa. Ja ho ha anunciat el president del partit: “Les propostes estan a disposició del govern espanyol, per si les vol impulsar; i si no ho fa, el PP les impulsarà en els 100 primers dies de la pròxima legislatura, així que estem convençuts que els espanyols ens donaran el suport electoral per fer-ho”. Quines són aquestes propostes? Anem a pams.

“Protegir la Constitució i la integritat territorial”. Així és com s’anomena el primer dels cinc punts que ha presentat Feijóo, i va encaminat, efectivament, a combatre l’independentisme i castigar les aspiracions de separar-se d’Espanya. El líder del PP ha proposat recuperar el delicte de sedició —derogat a finals de 2023 i substituït pel de desordres públics agreujats— i deixar sense efecte la reforma del delicte de malversació, a més de tipificar com a il·legal la convocatòria de referèndums. 

Des de l’oratori de Sant Felip Neri de Cadis, la mateixa sala on es va impulsar la Constitució de 1812, Feijóo ha fet un pas enrere i ha modificat la seva proposta de deixar governar la llista més votada. Si bé en les darreres setmanes ha estat constantment reptant al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a acceptar aquesta proposta, aquest dilluns l’ha retocat i ha assenyalat que només tindria aplicació a les eleccions municipals. Ha parlat “d’alcaldies” i no pas de comunitats autònomes o de la presidència del govern espanyol. 

Així mateix, el president del Partit Popular ha signat un document en el qual es demana establir una comunicació “institucionalitzada i freqüent” entre el cap de l’executiu espanyol i el cap de l’oposició, a banda de prohibir que es destinin recursos públics a actes de partit. Així mateix, Feijóo també ha apostat per “garantir les funcions del poder legislatiu i la qualitat de les lleis” limitant el recurs del reial decret i regulant la periodicitat del debat de l’estat de la nació, a banda d’obrir una oficina de qualitat democràtica i legislativa.

També ha demanat limitar les portes giratòries i establir un mandat de cinc anys pel càrrec de fiscal general de l’Estat, de manera que quedi “desvinculat” del mandat del govern espanyol. Segons el líder popular, cal “recuperar el prestigi de les institucions”. No ha fet cap menció al Tribunal Constitucional o al CGPJ, però, en canvi, ha demanat impulsar “requisits d’idoneïtat” per a la direcció d’organismes reguladors o per estar al capdavant del CIS, de l’INE, del CNI o de RTVE.

 

Primeres friccions al PP

Tot i Feijóo ha deixat ben clar que farà campanya electoral amb aquestes mesures si no les aplica l’executiu de Sánchez, no està garantit el suport de tot el partit que ell presideix. Perquè aquest mateix dilluns, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, no ha vist amb bons ulls la proposta, i ha recordat que en el seu cas, per exemple, va arribar al càrrec sent la segona llista més votada de les eleccions autonòmiques del 2019. Segons els seus càlculs, la proposta acabarà desada en un calaix; i ha pronosticat que no serà acceptada pel PSOE.