L’Audiència de Barcelona rebutja imputar tres responsables policials per les càrregues de l’1-O a Barcelona. Es tracta del cap dels antidisturbis del Cos Nacional de la Policia, el comissari responsable de la unitat d’informació i el cap de la brigada d’informació de Barcelona. La secció tercera de l’Audiència de Barcelona rebutja així els recursos presentats per la Generalitat i per diversos ferits en les càrregues contra la decisió del jutge que investiga els fets de no imputar els tres comandaments.

La sala, segons avança elDiario.es i ha confirmat ElNacional.cat, sosté que no hi ha indicis que els comandaments donessin ordres als agents d’actuar amb contundència ni que es dissenyés un operatiu policial sever i violent. Al parer dels magistrats, els responsables de les lesions que van patir els ciutadans van ser els agents que van actuar en els dispositius policials als col·legis electorals. La investigació, doncs, se centra en vuit inspectors en cap dels antidisturbis i els més d’una cinquantena d’agents que van ser identificats.

Valorar els casos un per un

La interlocutòria dictada per la secció tercera de l’Audiència de Barcelona sosté que els casos de violència innecessària i desproporcionada hauran de ser valorats un per un, i insisteixen que no han trobat cap indici que demostri  que hi va haver una instrucció concreta per part dels responsables de l’operatiu policial de l’1-O per actuar “amb contundència o amb una violència més gran que la imprescindible".

Els magistrats, que recorden que els agents tenien l’ordre d’impedir la consulta per ordre del TSJC, recorden que els vuit inspectors investigats han declarat que els seus superiors els van ordenar actuar amb proporcionalitat. Aquesta era, apunten, la instrucció prèvia que va donar el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, que en seu judicial es va fer responsable de l’operatiu. Ningú no ha demanat que Nieto sigui investigat per aquests fets, recorden els magistrats. El coordinador de l’operatiu, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, també va assegurar en un informe elaborat a petició de l’instructor que la instrucció era actuar de forma proporcionada.

 

La conclusió

La conclusió de la sala és que no hi va haver una ordre per actuar amb violència, sinó actuacions desproporcionades en col·legis electorals on van actuar els agents del Cos Nacional de la Policia.

La secció tercera encara té pendents de resoldre altres recursos, tant de víctimes de les càrregues, com de la Fiscalia, que demana l’arxiu de tota la causa. Un cop resolts, el jutge instructor determinarà quins agents envia a judici.

 

Imatge principal, càrrega d'agents del CNP l'1 d'octubre del 2017 / Sergi Alcàzar