L’Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, que investiga la repressió de l’1 d’octubre, que reobri la instrucció sobre les càrregues policials a l’Institut Jaume Balmes, a les escoles Víctor Català i Marenostrum i al Departament d'Ensenyament. D'aquesta manera, es tornaran a investigar quatre causes que havien estat arxivades. 

El nou regidor de Transparència i Drets Civils, Marc Serra, ha explicat que després de diversos recursos de l'ajuntament de Barcelona, que exerceix d'acusació popular, l'Audiència de Barcelona obliga al jutge a tornar a estudiar els casos. Les càrregues en aquests 4 centres de votació, segons Serra, van deixar 39 persones ferides

En l'escrit, l'Audiència Provincial avala la tesi de l'ajuntament de Barcelona i reconeix que "la violència policial s'ha d'investigar en conjunt i no es pot arxivar cap escola fins haver analitzat la responsabilitat dels responsables de l'operatiu". Serra confia que els quatre casos es reobrin imminentment.

El principal argument que menciona l’organisme judicial és que la investigació de les càrregues pel referèndum “no pot ser parcial, limitada a cada centre, sinó global”. Per als lletrats, per saber si hi ha delicte o no és indiscutible “l’anàlisi de les ordres donades pels responsables de l’operació policial".

Per altra banda, el Jutge ha acordat incorporar a la causa de Barcelona el testimoni de la declaració del Cap de Policia Nacional, Sebastian Trapote, que va fer al Tribunal Suprem pel judici al procés. Aquesta prova pot ser determinant per identificar qui va ordenar carregar de forma indiscriminada contra la ciutadania, com ha recollit Serra.