El capità de navili retirat de l'Armada espanyola, Arturo Maira, ha assegurat que el va invadir una "enorme vergonya" quan va llegir el manifest franquista que han firmat 200 militars, entre els quals es troba l'excap de l'Estat Major. Maira assegura en una entrevista a El País que aquests militars "estaven parlant en el seu nom i alabant la figura de Franco, un dictador genocida".

Durant l'entrevista, el capità de navili retirat assegura que queda "molt" franquisme a l'exèrcit espanyol, sentència que els "comandaments dels tres exèrcits espanyols son franquistes" i afegeix que cap govern espanyol "ha fet res per evitar-ho", segons ell, per por. Maira afegeix que, després de 49 anys de servei, "Espanya ha seleccionat les persones més conservadores i franquistes" pels càrrecs de de generals o almiralls.

Maira també assegura que el manifest en exaltació de la figura de Franco acabarà tornant-se en contra dels seus firmants, ja que "han actuat de forma poc intel·ligent" i només "volien demostrar la seva força", ja que segons ell. El capità retirat afegeix que el text és un "repte" pel govern de Pedro Sánchez pel moment en el qual es produeix, just abans de l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos.

A més a més, el capità de navili retirat, afegeix que aquest manifest també "obrirà els ulls a la ciutadania". Ja que la societat creu que l'Exèrcit és exemplar, però el cert és que no ho és, segons afirma Maira.

Manifest contra el franquisme a l'exèrcit

En veure el manifest franquista , Maira va començar a moure els fils per impulsar un manifest en contra del comunicat franquista, al que, de moment, s'hi han adherit una vintena de militars, entre els quals es troba Julio Rodríguez, diputat de Podemos i exJemad de l'exèrcit.

El manifest que impulsa Maira assegura que els firmants son funcionaris de l'Estat i tenen la seva consciència individual tranquil·la com qualsevol altre ciutadà, però "no tenen cap dret a pressionar com a col·lectiu a l'Estat democràtic". A més, el capità retirat afirma que ell només és "el portaveu", però darrere seu hi ha militars retirats, en actiu i viudes de militars democràtics.

Un dels militars firmants és un caporal que està sent investigat pel Ministeri de Defensa per, precisament, haver firmat aquest manifest, però Maira es resisteix a pensar que aquest fet el pugui perjudicar. El capità argumenta que sí que pot ser motiu de càstig que "uns militars anunciïn el seu franquisme", però que un militar, que alhora és funcionari, es posicioni a favor de la democràcia no hauria de ser castigat "en cap país normal".

Respecte la possible sanció del caporal, Maira assegura que el seu manifest "no és un posicionament polític", ja que no està dient si és "republicà o monàrquic", simplement s'estan posicionant a favor de la democràcia i demanant que no hi hagi franquistes dins les Forces Armades. I afegeix que si es castiga un membre de l'exèrcit per aquest fet, "el país és una porqueria".