La consellera de Justícia, Ester Capella, no ha confirmat el sentit de vot d'Esquerra en el suplicatori a la diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs, però sí que ha matisat que s'han d'aclarir els fets. En una entrevista a Ràdio 4, Capella afirma que si Borràs "s'ha saltat un semàfor vermell, és millor aclarir-ho". Amb l'exemple del semàfor amplia l'explicació: "No te'l pots saltar en vermell perquè t'acabes convertint en el responsable del que ha passat al món en els últims 30 anys". I en la línia del que han dit altres representants republicans demana concordança: "Busquem una resposta unitària de l'independentisme sobre el suplicatori a Borràs".

La decisió de la comissió a favor del suplicatori acabarà amb la votació el proper dijous 25 de juny en el ple del Congrés dels Diputats i a porta tancada. La diputada de Junts per Catalunya s'enfronta a l'acusació dels delictes de presumpta prevaricació, frau a l'administració, malversació i falsedat documental per la seva anterior gestió al capdavant de l'Institut de les Lletres Catalanes (ILC).

El Tribunal Suprem li demana 15 anys de presó i Borràs ha demanat que els diputats rebutgin el suplicatori. Una causa oberta amb la col·laboració de la Guàrdia Civil i la Fiscalia per la qual la diputada de Junts per Catalunya considera que "no tindrà un judici just" i que ja ha aportat proves que desmenteixen les acusacions. Capella, però, treu ferro a la decisió final del seu partit, ja que considera que està presa: "El Congrés votarà a favor de jutjar Laura Borràs, hi ha les majories que hi ha, faci el que faci Esquerra".

En paral·lel, l'activitat a la justícia es comença a reprendre. Des de la seva conselleria, Ester Capella considera que es deixa "la responsabilitat paternalista" que han tingut per tornar a la responsabilitat individual: "Amb el confinament les administracions hem fet una mica de papa i mama de la ciutadania". I recorda que durant el confinament van haver de prendre solucions "molt dràstiques" com ara suprimir els vis-a-vis, és a dir, "el contacte físic" dels qui estan privats de llibertat.