El cartell que informa de la vaga dels professionals de l'atenció primària encara està plantat a la porta, però al CAP de Numància, a Barcelona, l'ambient general és de normalitat

Aquesa és la situació després que Metges de Catalunya i la Generalitat arribessin a un acord i el sindicat majoritari dels professionals de la salut desconvoqués la vaga. El pes polític d'aquesta negociació ha estat encapçalat pel vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, responsable de la conselleria de Salut en absència de la seva titular, Alba Vergés, de baixa per maternitat.

Com a mostra de normalitat, aquest matí en aquest ambulatori de Barcelona hi entra i surt gent constantment. Al taulell hi ha fins a set persones que atenen els pacients i despengen els telèfons. En moments puntuals s'hi fa cua, de fins a tres persones, que no semblen impacients. Els telèfons sonen sense parar.

A les pantalles de l'entrada del cap hi apareixen els noms dels metges i infermers operatius a cada sala. Hi ha un total de 24 consultoris i a cada un d'elles hi ha un metge i una infermera treballant-hi. 

Cap Numància 3 c.forment

A la sala d'espera hi ha un total de 27 persones. Totes tenen una hora adjudicada i les visites van puntuals. "Fa dues setmanes que vaig demanar hora per avui divendres. He arribat fa deu minuts i la meva visita és a un quart de deu", explica una pacient. Tres minuts abans de la seva hora de visita, una infermera la crida pel nom i passa a la sala. 

CAP Numància Sala Espera C.Forment

Una mare i una filla que surten per la porta del CAP expliquen que la doctora les ha atès durant 15 minuts. "Veníem per un mal d'esquena, i ens han atès molt bé, quinze minuts han estat suficients". A darrere surt un noi que ha vingut al CAP "per un constipat". Surt amb la recepta a la mà, i la seva visita ha durat 10 minuts. 

L'ICS confirma la normalitat

L'Institut Català de la Salut confirma la normalitat en el servei. "Al CAP de Numància no hem registrat demores", asseguren. La majoria de visites assistencials que s'hi han dut a terme des de dilluns han estat a infermeria, un sector que no ha secundat la vaga majoritàriament. Per aquest motiu, en termes generals, les visites específicament a aquest centre d'atenció primària "no s'han vist afectades". 

Tot i que és difícil quantificar per barris el seguiment de la vaga, "perquè en cada un dels 45 caps de Barcelona s'hi ha viscut una situació diferent", les visites que no s'han pogut atendre en aquests quatre dies al CAP de Numància "s'han reprogramat per dilluns". La setmana vinent, els i les metges hauran de fer una feina doble. Atendre les visites establertes, més les que s'han anul·lat aquesta setmana i s'han reprogramat. 

Tot i que el sindicat majoritari, Metges de Catalunya ha desconvocat la vaga al sector públic, avui divendres el sindicat CGT encara la manté, tant als centres públics com als concertats. 

L'acord inclou la sanitat pública però no la concertada

L'acord al que es va arribar ahir dijous, que va anunciar el conseller de Treball, Chakir el Homrani,  inclou una disminució de la ràtio de 1.800 a 1.300 pacients per facultatiu, la remuneració de les hores extres que vulguin fer els metges de manera voluntària i la incorporació de 250 nous metges.

A més, l'ICS va presentar al sindicat un estudi detallat amb les sobrecàrregues de treball dels metges a cadascun dels ambulatoris, i va acceptar garantir un mínim de 12 minuts d'atenció per pacient en les visites presencials. També va anunciar una inversió de 100 milions d'euros per a l'atenció primària.

El pacteva suposar desconvocar la vaga a l'atenció primària de l'ICS, però no a la sanitat concertada, on Metges de Catalunya manté per demà el cinquè dia d'aturada.