Amb el nom de Canal de Isabel II es coneix l'empresa pública que gestiona de manera integral el cicle de l’aigua a pràcticament tot el territori de la Comunitat de Madrid, abastint els més de 6 milions d’habitants d’aquest territori.

L’empresa depèn de la Comunitat de Madrid des de 1984 i pren el nom de la reina Isabel II, en el regnat de la qual es va construir el canal que derivava l’aigua del riu Lozoya, de la conca del Tajo, que va possibilitar l’arribada de l’aigua a la ciutat de Madrid.

A finals del 2008, sota la presidència d’Esperanza Aguirre, va ser aprovada una llei que permetia la privatització de l’empresa, tot i que de moment no s’ha executat.

embassament atazar canal isabel wikimedia

Canal de Isabel II disposa actualment de 14 embassaments, que tenen una capacitat màxima d'emmagatzematge de 946 milions de m³. El més gran d'ells és l'embassament d'El Atazar (imatge), amb una capacitat de 425 milions de m³, la qual cosa representa el 45% del total de l'aigua embassada pel Canal.

A més de l'operació policial d'aquest dijous per presumpta corrupció en la gestió, l'empresa ja havia estat investigada anteriorment per l'emissió de factures, aparentment falses, dins de la trama Púnica.