L'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González ha estat detingut per la Guàrdia Civil en l'operació contra la corrupció a l'empresa pública d'aigües Canal de Isabell II de Madrid. La investigació policial ha rebut el nom de Operació Lezo.

González estaria acusat de compres d'empreses fraudulentes a l'estranger, malversació, blanqueig de capitals i finançament irregular

La resta dels detinguts ocupen càrrecs a la presidència i administració de l'empresa pública d'aigües i se'ls acusa de comprar empreses fraudulentes que no tenien el valor que pagaven i administració deslleial. 

L'origen del cas 

El mateix consell d'administració de Canal de Isabel II, que tenia una forta representació fidel a Cristina Cifuentes, actual presidenta de la Comunitat de Madrid, va portar davant la Fiscalia una de les operacions més polèmiques de l'empresa pública: la compra de la societat brasilera Emissao Engenharia e Construccoes per un preu superior al valor real. 

Qui va ser president d'Inassa, filial de Canal de Isabel II a Colòmbia, Edmundo Rodríguez Sobrino, tenia forts vincles amb l'expresident de la Comunitat de Madrid i va ser destituït l'any 2016 per Cristina Cifuentes després que el seu nom aparegués als Papers de Panamà. L'expresident d'Inassa i l'expresident de la Comunitat de Madrid ja van viatjar junts a Cartagena de Indias i Bogotà, i el cas va acabar als jutjats després que es fes públic que havien estat espiats. 

La polèmica operació també es va poder realitzar gràcies a un entramat financer quan Ignacio González ostentava el càrrec de president de la Comunitat de Madrid i Salvador Victoria, la seva mà dreta, era president de l'empresa d'aigües.

Segons un informe presentat a la Assamblea de Madrid per Podemos, Ciutadans i PSOE, l'empresa Emissao va ser comprada per 21,4 milions d'euros y un mes després el seu patrimoni era de 10 milions, mentre que un any més tard era de 5. En l'informe, Podemos xifra la compra en 35 milions. 

S'esperen més detencions i prop de trenta escorcolls pels presumptes delictes de malversació i blanqueig de capitals.

L'operació la du a terme el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco.