El diputat de Junts per Catalunya Joan Canadell ha demanat pressionar Esquerra Republicana de Catalunya per "forçar-los" a què "recuperin la confrontació". Canadell ha insistit que l'única solució als problemes de Catalunya és la independència i que "és urgent". Per fer-la efectiva, assegura el diputat de Junts, cal "forçar a ERC a recuperar la confrontació".

L'expresident de la Cambra de comerç ha publicat un fil a Twitter on ha exposat els motius per entendre "la magnitud de la tragèdia de seguir a Espanya". Allà ha exposat els números que sustenten l'argumentari que Candell resumeix en l'última publicació de totes: "Resumint, ni reformes del sistema de finançament, ni taules de diàleg, res arreglarà aquest problema si no és la independència". Candell ha assegurat que urgeix fer la independència perquè cada any que passa "ens costa 2.300 euros per català". Segons el diputat de Junts, el seu partit ho té clar, però ERC dubta i és per això que demana pressionar als republicans per forçar-los a "recuperar la confrontació".

Canadell TUIT

Canadell contra ERC

No és el primer, i segurament tampoc serà l'últim, que Canadell carrega contra l'estratègia dels seus socis de Govern, ERC. La contundència que va desplegar el diputat de Junts per carregar contra l'acord pressupostari d'ERC amb els comuns va provocar un malestar evident a les files republicanes. Els diputats d'Esquerra es van remoure inquiets a mesura que Canadell incrementava la intensitat dels retrets. Quan va advertir als socis que no podran comptar amb Junts si fan "un gir de 180 graus cap a l'autonomia", el president, Pere Aragonès, va dirigir la mirada cap al vicepresident, Jordi Puigneró, demanant explicacions. Però el malestar es va desbordar quan el diputat va advertir que la via ampla amb els comuns és "autonomisme i el preludi d'un nou tripartit".

En aquest punt, Aragonès va expressar la seva queixa de manera ostensible a Puigneró sense amagar la gesticulació de descontentament. Tot seguit la major part dels consellers d'ERC van abandonar l'hemicicle. Al final només van quedar als seus escons el conseller d'Ensenyament, Josep González-Cambray, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

Tensió entre socis

De fet, tot i que s'escoltaven algunes expressions de suport més enllà fins i tot dels aplaudiments, també entre els escons de Junts va haver-hi qui va optar per no aplaudir per fer evident el malestar per la forma com el diputat va mostrar el parer de Junts. Als passadissos els diputats de Junts no van amagar les diferències els qui consideren que la maniobra d'ERC mereixia marcar perfil i els qui consideren que aquest toc d'atenció es podia fer mantenint les formes.

Durant la intervenció, Canadell va assegurar entendre els dubtes de la CUP perquè Junts també els té, i va admetre que té raó quan parla que el procés ha quedat situat en una fase d'estancament. Va aprofitar per retreure que els republicans van voler pactar abans la investidura amb la CUP que amb Junts, va ironitzar que aquell pacte entre republicans i cupaires "ha durat poc" i va atribuir aquesta situació al fet que "els acords fets amb presses no sempre són la millor solució". Canadell va reclamar també saber si es manté en peu el compromís d'Aragonès de sotmetre's a una qüestió de confiança a meitat del mandat.

 

Imatge principal: Joan Canadell al faristol del Parlament. - Montse Giralt