"Ens hem anat allunyant de la unitat", admet el president de la Cambra Comerç de Barcelona i candidat de Junts per Catalunya, Joan Canadell, en un vídeo publicat a YouTube. Per això, fa una crida a la unitat dels votants independentistes el 14-F. "La unitat dels partits ja no és possible, ara hem d'anar cap a la unitat dels vots dels qui creiem fermament que cal fer efectiu de l'1-O", defensa.

Segons Canadell, un empat entre els JxCat i ERC no seria un bon escenari en les eleccions del 14-F. "Si tenim un nou empat, estarem una vegada més com els darrers tres anys", considera. Davant l'opció republicana d'ampliar la base per aconseguir una gran majoria independentista, Canadell calcula que per aconseguir-ho s'hauria d'esperar "entre 10 i 15 anys" i aposta per fer efectiu el mandat de l'1-O. 

"En aquestes eleccions ens juguem de nou la unitat del país"

En les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, "la unitat del país" està en joc, segons Canadell. Per això, defensa una unitat dels votants davant les urnes. "Si un dels dos partits queda clarament reforçat, els altres independentistes li haurien de fer costat en el full de ruta que hagin presentat", valora el candidat de JxCat.

Per això, a través del seu canal de YouTube, Canadell ha fet una crida a fer "clarament guanyadora" una de les dues opcions. "Junts farem història, separats som història".

L'impacte del dèficit fiscal a Madrid

Canadell ha defensat també l'estratègia rupturista amb Madrid com a la solució per aconseguir una bona gestió des de Catalunya. "No es pot gestionar bé sense els recursos suficients, i tampoc si les decisions importants es continuen prenent des de Madrid", defensa.

Segons els càlculs del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, el dèficit fiscal a Catalunya suposa "el 40% de tots els impostos que paguem els catalans". "Això no ens permet disposar dels recursos per tenir una bona sanitat, per ajudar als aturats, per donar suport a les petites i mitjanes empreses, o per tenir un nivell d'inversió en recerca i desenvolupament similar a la mitjana europea", assegura Canadell. 

Un altre tema són els fons NextGeneration de la Unió Europea, que destinaran 140 milions d'euros a Espanya, i que es gestionaran des de Madrid. "S'està focalitzant en les grans empreses de l'IBEX35", ha denunciat així el repartiment d'aquests fons. "Espanya no canvia, hi hagi qui hi hagi a Madrid. La motivació segueix sent ajudar la seva oligarquia", considera.