El número 3 de Junts per Catalunya a Barcelona el 14-F, Joan Canadell, ha assegurat que no comparteix la "visió de país" que va exposar el candidat d'ERC a presidir la Generalitat, Pere Aragonès, en la conferència de dijous passat. "Si això ho accepta Junts per Catalunya, jo em descarto per ser al Govern", ha reblat en una piulada a Twitter, que ha esborrat minuts després. Canadell deixa clar que és una "opinió personal" perquè no forma part de les negociacions entre les formacions.

Sobre els motius esgrimits hi ha el fet que, al seu parer, no hi hagi un "full de ruta clar" cap a la independència i que "només" es parli d'amnistia i autodeterminació. Alhora, acusa Esquerra de voler fer un canvi d'esquerres "tòpic" i no una "transformació cap a un país nòrdic". Per tot plegat conclou: "No comparteixo aquesta visió de país".

captura pantalla canadell junts

Foto: Captura del tuit de Canadell que ha esborrat posteriorment

Segons ha detallat en un fil a twitter, la proposta d'Aragonès no reflecteix el resultat electoral, amb una "Esquerra liderant i Junts, CUP i Comuns donant suport". "El resultat ha estat d'empat just al revés que el 21-D", assevera, de manera que a Esquerra creu que li correspon la presidència i a Junts el Parlament i la vicepresidència. Canadell també critica que el pla de xoc proposat pel candidat d'ERC a presidir la Generalitat és "només social, en cap cas econòmic". "No parla enlloc de com de malament ho passen les PIME i autònoms, cap mesura innovadora o arriscada per tornar a l'activitat amb seguretat com altres països", ha insistit.

Alhora, creu que la proposta d'ERC deixa la transformació econòmica a l'espera dels fons europeus i, en canvi, assegura que cal construir una societat del coneixement amb "plena ocupació i de qualitat internacionalitzada, sostenible i vertebrada al territori". "I això es pot fer ara, no cal esperar als fons, cal lideratge", ha conclòs.

El discurs d'Aragonès

Canadell està disconforme amb el que ha plantejat Pere Aragonès. Dijous va fer un exercici d'equilibrisme entre el rebuig frontal a la violència i l'empatia amb el malestar del jovent a Catalunya. "La violència només empitjora els conflictes i n'allunya la solució", va manifestar. En aquest sentit Aragonès va recordar als manifestants que hi ha mecanismes per poder-se expressar pacíficament. És en aquest punt que va garantir que "els Mossos d'Esquadra comptaran sempre amb el suport del Govern de la Generalitat" i va agrair la seva actuació. A més, va llançar un avís a navegants, que "en cap moment es pot criminalitzar tot un cos ni posar en qüestió la seva professionalitat" per fets aïllats. 

En paral·lel, aquesta setmana que hem acomiadat, el vicesecretari general d'ERC, Sergi Sabrià, va demanar públicament a Junts que si tenen una proposta alternativa a la taula de diàleg "l'han d'explicar". I va admetre: "En les negociacions amb la CUP hem entrat més a fons, amb Junts ens està costant més". Sabrià els ha emplaçat a obrir altres carpetes recordant-los que les preocupacions dels catalans, també dels independentistes, han canviat. Ara, va subratllar, la República ja no és al primer lloc, sinó que hi ha la feina, la salut i la família.