El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha afirmat que el seu país reconeix "una Espanya unida". Preguntat sobre Catalunya durant un acte aquest divendres, ha defensat que “entenem que hi ha importants discussions internes”, i que “simplement fem una crida perquè aquestes discussions tinguin lloc d’acord amb l’estat de dret, la Constitució espanyola i els principis del dret internacional".

En aquest sentit, el primer ministre canadenc també ha demanat que les converses entre l’Estat espanyol i Catalunya es produeixin de manera “pacífica i no violenta”.

Per la seva part, el primer ministre del Quebec, Philippe Couillard, ha assenyalat que no pertoca al Quebec “involucrar-se en aquest debat de política o dictar el camí a seguir”. I ha afegit: “Creiem que un diàleg polític i democràtic és essencial per sortir d’aquest atzucac”.

També des d'Amèrica del Nord, Mèxic ha assegurat que no reconeixerà la declaració d'independència. Així ho ha anunciat en una piulada el president mexicà Enrique Peña Nieto, que ha demanat també "una solució política i pacífica". El seu homòleg colombià, Juan Manuel Santos, ha expressat que vol "una Espanya unida" i ha assenyalat que "és això el que convé a Espanya i al món".