El conseller de Drets Socials del govern de la Generalitat, Carles Campuzano, ha afirmat que el govern espanyol està "obert" a indultar a les persones que no quedin incloses en la llei d'amnistia quan, una vegada s'aprovi —si finalment tira endavant—, toqui que els jutges apliquin la llei en cada causa concreta. "Sabem que si hi ha persones que finalment no queden incloses en l'amnistia, els mecanismes d'indults existeixen i el govern espanyol està obert, lògicament, a resoldre per la via dels indults si convé, aquestes situacions", ha assegurat aquest dijous el conseller en una entrevista a RTVE. "Això ho sap tothom", ha insistit, assenyalant que l'Executiu de Pedro Sánchez "per convicció o per necessitat, ha decidit tancar la carpeta de la repressió de manera definitiva".

Campuzano ha argumentat que no pot haver-hi una llei d'amnistia blindada al 100% ("no existeix, ni a aquesta llei, ni a cap lloc del món"), ja que "les lleis per definició estan sotmeses sempre al control dels jutges, en la seva aplicació", ha apuntat. Però, amb tot, per a ell el text actual de la llei d'amnistia "resol el gruix de la gent del carrer que ha estat sotmesa a la repressió", i ha acusat Junts d'irresponsabilitat i poc respecte als qui podrien beneficiar-se'n, en haver votat al Congrés en contra de l'amnistia en l'últim minut.

El 'gen convergent', "un mite"

El conseller de Drets Socials també ha sostingut que el denominat 'gen convergent' dins de Junts és "un mite", perquè si existís, "el tema de l'amnistia s'hauria resolt ja fa temps" i ja estaria pactada entre tots els partits implicats en les negociacions per tirar-la endavant. Campuzano ha afegit que "Junts no és Convergència, perquè té una cosa molt poc convergent, que és la imprevisibilitat". Cal recordar que el text de l'amnistia, que ara mateix es troba en estudi jurídic al Congrés dels Diputats, va ser escrit en consens entre el PSOE i l'independentisme català, però després Junts va acabar votant en contra del text en l'últim moment en considerar que podria deixar fora alguns encausats pel Procés imputats per suposats delictes de terrorisme, tal com veu indicis el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón sobre Carles Puigdemont i Marta Rovira pel cas Tsunami.

Comín: "No es pot aprovar tal com està redactada ara"

Precisament aquest dijous també s'ha pronunciat sobre l'amnistia l'eurodiputat i exconseller del govern de Puigdemont Toni Comín, que veu "possible" trobar una fórmula que faci compatibles les exigències de Junts i les del PSOE sobre la llei d'amnistia: és a dir, que sigui constitucional i alhora que no deixi ningú a fora. "No es pot aprovar tal com està redactada ara, perquè tots sabem que una part de les persones en quedaria fora", ha argumentat en una entrevista a TV3. En aquest sentit, Comín ha defensat que s'ha de seguir treballant perquè els dos objectius, el de Junts i el del PSOE, siguin compatibles. Segons Comín, tal com està la llei, estan "en risc" de quedar-ne excloses les persones que estan en la causa del Tsunami i en el cas Volhov sobre la suposada trama russa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!