El Parlament Europeu abordarà aquest dimarts les ingerències russes a la UE en un debat sol·licitat pel Partit Popular Europeu i Renovar Europa. Aquest debat es produeix després que la cambra comunitària hagi obert una investigació a l'eurodiputada letona Tatjana Zdanoka, a qui unes revelacions periodístiques apunten com a col·laboradora i transmissora d'informació al Servei Federal de Seguretat rus (FSB). En un context paral·lel, la justícia espanyola busca reactivar la trama russa del procés, i Ciutadans intenta implicar Carles Puigdemont en la investigació de l'Eurocambra, especialment en relació amb el cas Volhov.

El debat destaca amb la participació de representants de la Comissió Europea i del Consell de la UE, amb intervencions previstes de Toni Comín per part de Junts. Per part de Ciutadans intervindran Maite Pagazaurtundúa i Adrián Vázquez, mentre Jordi Cañas també demanarà la paraula durant el mateix debat. Pel que fa al Partit Popular, Dolors Montserrat serà una veu rellevant en aquesta discussió, mentre que el PSC no ha especificat la participació dels seus eurodiputats. Després del debat, els eurodiputats votaran dijous una resolució que aborda les ingerències russes a la UE. De fet, el debat arriba pocs dies després que Ciutadans hagi demanat a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que investigui Carles Puigdemont pel seu suposat vincle amb Rússia.

La carta de Ciutadans a Metsola

Ciutadans va enviar una missiva a Metsola on defensen defensa que Puigdemont va mantenir contactes amb Rússia "per aconseguir suport econòmic i militar procedent de Moscou per finançar el seu desig secessionista". En aquest sentit, veu "paral·lelismes" amb el cas de la diputada letona acusada de mantenir contactes amb el règim de Putin i demana a la presidenta del Parlament Europeu que la cambra investigui els fets "fins al final". "És necessari saber si és un cas aïllat o ja podem parlar d'un 'Russiangate'", resumeixen. És per això que la formació taronja demana amplia la investigació a Puigdemont i "a altres diputats de la cambra implicats en tals activitats". "Seria intolerable que hi hagués diputats a sou del Kremlin treballant per destruir, des de dins, la democràcia europea", conclouen.

El Parlament Europeu investiga una diputada letona acusada de treballar 13 anys per a Rússia

El Parlament Europeu ha fet cas a les informacions sobre l'eurodiputada de Letònia, Tatjana Zdanoka, acusada pel mitjà The Insider de treballar durant almenys 13 anys per al Servei Federal de Seguretat (FSB) de Rússia, i per això ha obert una investigació interna. El portaveu de la presidenta Roberta Metsola va indicar que la presidència es pren "de forma molt seriosa" les acusacions derivades del cas al Comitè Assessor del Codi de Conducta dels eurodiputats. Zdanoka va destacar durant els anys del procés per mostrar el seu suport a la independència de Catalunya. És més, ha estat a Espanya en diverses ocasions i va formar part del grup de dirigents que va visitar Oriol Junqueras a la presó. L'eurodiputada havia format part del grup Verds/ALE fins al 4 d'abril del 2022, quan va ser expulsada per no condemnar la invasió d'Ucraïna.