Aquest dilluns farà tres anys dels atemptats de Barcelona i Cambrils on van morir 16 persones i 169 més en van resultar ferides. Tres anys durant els quals molts interrogants encara no s'han aconseguit resoldre. Per això, moltes de les víctimes porten temps reivindicant una millor atenció i demanant que s'aclareixi la relació del CNI amb l'imam de Ripoll, Abdelbaqui Es-Satty, l'instigador principal del grup radicalitzat que va cometre els atemptats. "Per què la policia nacional va visitar l’iman de Ripoll fins a tres vegades abans dels atemptats? [...] Per què Espanya nega una comissió d’investigació, quan en tots els països de UE s’ha dut a terme?", qüestiona Javier Martínez, pare de Xavi Martínez Mompart, el nen de tres anys assassinat en l’atac de la rambla de Barcelona.

Ell, juntament amb altres familiars del nen, han engegat aquest estiu la campanya "17-A: Volem saber la veritat" per finançar el judici en què es personen com a acusació particular davant la negativa de l'estat de crear una comissió d'investigacióJaume Alonso-Cuevillas és l'advocat de la família i ara, paral·lelament a la seva tasca legal, ha impulsat a les xarxes una iniciativa perquè tothom recordi Xavi Martínez Mompart  en la seva foto de perfil.

La idea va néixer de Jordi Magrià, il·lustrador de la imatge del petit Xavi que ara ha inundat les xarxes socials.

"17A: Volem saber la veritat"

Ja són diverses persones les que s'han sumat a la iniciativa, entre elles la periodista Bea Talegon, que ha volgut recordar com estan dificultant a les víctimes ser reconegudes com a tal i poder arribar "al fons de l'assumpte".

Aquest cap de setmana, missatges en tots els idiomes han omplert les xarxes recordant les víctimes i assenyalant els interessos de l'estat per evitar que s'investiguin els atacs a causa de la relació entre l'Imam de Ripoll i el CNI.

Michaela Klinkert: "En memòria de les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, el petit Xavi @JavierM21161125, dibuixat per @JordiMagria1. El govern espanyol ha bloquejat la investigació fins avui: el cap de la cèl·lula terrorista era un informador de la CNI"

Una investigació que no arriba

Ha quedat confirmat que l'Imam de Ripoll era confident del CNI. Molts apunten que precisament per això la petició de crear una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats va ser rebutjada a la mesa amb els vots de PSOE, C's, PP i Vox. 

Només al Parlament de Catalunya s'ha pogut crear una comissió d'investigació on no hi ha hagut compareixences dels responsables del centre d'intel·ligència ni dels responsables polítics espanyols d'aquell moment. 

L'acusació també afegeix dubtes sobre la mort de l'Imam a l'explosió d'Alcanar i, per tot, reclamen que es resolguin tots interrogants i puguin "saber la veritat" d'una vegada per totes.