L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha qüestionat que l'imam de Ripoll i principal ideòleg dels atemptats de Barcelona i Cambrils, Abdelbaki es-Satty, sigui mort.

Així ho ha explicat Cuevillas en una entrevista al Més 324, a les portes del judici pels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, en la qual també hi ha participat Javier Martínez, pare d'una de les víctimes de la Rambla. L'advocat ha expressat els seus dubtes sobre si Es-Satty va morir en l'explosió que hi va haver al xalet d'Alcanar el dia abans dels atemptats.

 

"Quan ho comencem a estudiar tot, que és el que hem vist i culmina amb l'escrit que hem acabat avui, nosaltres arribem més lluny, per dues grans vies. Nosaltres qüestionem que Es-Satty sigui mort. No dic que estigui negant que Es-Satty sigui mort, però no hi ha una certesa que sigui mort", ha dit Cuevillas.

Cuevillas, que és diputat al Congrés per JxCat, assegura que els informes dels forenses "no acaben de trobar proves concloents" sobre la mort d'Es-Satty. Entre les causes que fan dubtar l'advocat hi ha el fet que només s'hagin trobat dos cadàvers i un supervivent de l'explosió d'Alcanar quan els testimonis apunten que "hi havia quatre o cinc persones". "Hi ha veïns d'Alcanar que veuen la furgoneta blanca Mercedes d'Es-Satty que, després de la primera explosió, a les onze de la nit, surt corrent d'Alcanar. Aquella furgoneta l'endemà apareix a Sant Carles de la Ràpita davant d'una carnisseria amb la qual consta que Es-Satty tenia molta relació", ha indicat.

L'advocat de Javier Martínez també ha explicat que els telèfons mòbils de dos dels autors dels atemptats, que van morir el 17 d'agost a Cambrils, els situen, la nit abans dels atacs, a l'aeroport del Prat:

Segons la víctima, "aquella nit està constatat que dos dels nanos de Ripoll van fins a l'aeroport del Prat i, a les quatre de la matinada, tornen a ser un altre cop a Ripoll. Entre totes les restes, no s'ha trobat el mòbil d'Es-Satty". 

Els Mossos desmenteixen la teoria

El responsable dels Mossos, Eduard Sallent, ha desmentit la teoria de Cuevillas en una entrevista a TV3 ja que, precisament, les restes biològiques que van trobar a la casa d'Alcanar, on es va produir l'explosió el dia abans de l'atemptat, confirmen que va morir allà.

 "Els informes biològics dels forenses no troben proves concloents", ha assegurat Sallent, i ha afegit que aquest qüestionament del relat policial se sustenta també en què hi va haver veïns que van veure sortir "corrent" la furgoneta de l'imam després de l'explosió.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat