Si ningú no ho impedeix, aquest dijous a la nit arrencarà al Tarraco Arena de Tarragona la campanya del 'sí'. Ho faran tots els partits i entitats independentistes de manera conjunta, amb un cartell encapçalat pel president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i els presidents de l'ANC, Òmnium i l'AMI, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Neus Lloveras. També hi haurà representants del Partit Demòcrata, Esquerra Republicana, la CUP, Demòcrates de Catalunya i Moviment d'Esquerres (MES).

A més d'aquest acte, n'hi haurà dos més de conjunts: l'acte central de campanya el 22 de setembre en un lloc per determinar de l'àrea metropolitana de Barcelona, i l'acte final el 30 de setembre a Barcelona. No obstant això, la majoria d'actes de campanya seran duts a terme pels diferents partits polítics independentistes, que es desplegaran per tot el territori amb centenars d'actes durant quinze dies.

Serà dues setmanes de campanya inèdites, això sí, perquè ara per ara no hi ha qui s'hagi mostrat disposat a fer la campanya del 'no'.

Oriol Junqueras i  Irene Rigau participen en un acte de l' ANC sobre les garanties del referèndum al teatre de Sarrià, Laura Gómez

ERC: 'Construir una nova República'

L'eslògan escollit pels republicans és 'construir una nova República'. Segons el director de la campanya, Sergi Sabrià, el que busca és explicar "quins beneficis aportarà el vot afirmatiu al referèndum, donar més arguments als votants del 'sí' que puguin estar convençuts convertint-los en altaveus de la campanya i resoldre els dubtes que puguin tenir les persones que encara no han decidit el seu vot". Durant els quinze dies de campanya, a més dels tres actes conjunts, el partit celebrarà més de 500 actes per tot el país.

Hi haurà dos tipus d'acte. Per una banda, els del matí, que seran sectorials, per abordar qüestions com les pensions, l'educació, la salut o les infraestructures. Per altra banda, hi haurà els del vespre, en format de míting tradicional. Totes els rostres públics d'ERC estaran ben mobilitzats. Especialment el president de la formació Oriol Junqueras, la secretària general Marta Rovira, els portaveus a Madrid Joan Tardà i Gabriel Rufián i els consellers republicans del Govern.

A més dels tres actes conjunts, Esquerra celebrarà actes a Barcelona, Vic, Sabadell, Tortosa, Mollet del Vallès, El Prat de Llobregat, El Vendrell, Cerdanyola, Vilafranca del Penedès, Girona, Tarragona, Ripollet, Manresa i Mataró. El seguiment del recompte durant la nit electoral es farà "com sempre": a la seu nacional d'ERC al carrer Calàbria de Barcelona.

puigdemont sant joan despi sergi alcazar

PDeCAT: 'Sí al millor país'

El Partit Demòcrata farà un total de 636 actes "de punta a punta" del país. "El Partit Demòcrata mobilitzarà tot el seu capital polític a favor d'una gran participació en el referèndum de l'1-O i una victòria del 'sí'", expliquen des del PDeCAT. El president Carles Puigdemont i la coordinadora general del partit Marta Pascal tindran un paper molt destacat. També els consellers del Govern, els diputats i senadors i els alcaldes. L'eslògan escollit és 'Sí al millor país'. L'expresident Artur Mas també hi participarà, però amb menor presència.

La directora de la campanya serà Montserrat Candini, senadora i alcaldessa de Calella (Maresme). Hi invertiran al voltant de mig milió d'euros. També diuen tenir 950 ciberactivistes, 250 dels quals no són associats del PDeCAT. Segons Candini, l'objectiu és explicar les raons per votar 'sí', i per això també ho abordaran des de diferents àmbits temàtics.

La campanya girarà al voltant de qüestions tan diverses com la situació de les infraestructures; la lluita contra la pobresa i l'exclusió social; la sostenibilitat i la creació d'un nou model energètic; la col·laboració públic-privat; l'esport o la cultura. "Pretenem que el referèndum sigui un èxit absolut", assegura Montserrat Candini.

Benet Salellas CUP - Sergi Alcàzar

CUP: 'Viure vol dir prendre partit'

Després de celebrar aquest dimecres un acte simbòlic a les quatre capitals dels Països Catalans, la CUP posa en marxa aquest divendres la seva campanya del 'sí', sota l'eslògan 'Viure vol dir prendre partit'. "La campanya de la CUP no va firmada com a CUP en la majoria dels seus materials perquè entenem que aquesta no és una campanya per guanyar com a partit, sinó per guanyar com a societat", asseguren des del partit anticapitalista.

Els cupaires s'han plantejat un disseny "clàssic" de campanya electoral. Cada dia, des del divendres 15 fins al divendres 29, faran una roda de premsa al matí i un gran acte polític a la tarda.  A més dels actes territorials, el partit de l'esquerra independentista té previstos actes nacionals a Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Blanes, Terrassa, Rubí, Sabadell, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Manresa, Tarragona, Castelldefels, Girona i Lleida. 

Als seus actes hi han convidat gent de diverses sensibilitats i de fora del món cupaire. Per exemple, comptaran amb la participació del secretari general de Podem Albano-Dante Fachin, o la senadora d'En Comú Podem Marta Sibina. També de dirigents nacionalistes d'altres territoris de l'Estat, com Xosé Manuel Beiras (Anova), Miren Zabaleta (Sortu) i Óscar Reina (Sindicato Andaluz de Trabajadores).