Rivera, Garicano, Conthe

Ciutadans no té por del PSOE. Malgrat que els socialistes van aguantar a les municipals i van salvar els mobles a les eleccions catalanes, on van obtenir 16 escons, a C's estan convençuts que la llista encapçalada per Albert Rivera entrarà amb força al Congrés dels Diputats. "Nosaltres sortim a guanyar", afirma a El Nacional Juan Carlos Girauta, número u a la llista de Barcelona.

El partit taronja ha emès un discurs durant la campanya del 27S molt més moderat de l'habitual en les sessions parlamentàries, i està decidit a mantenir aquesta línia. Les eleccions catalanes i les espanyoles només estan separades per tres mesos, i Ciutadans és conscient que a Espanya el debat sobiranista baixa audiències. I els de Rivera dominen a la perfecció el format televisiu, al qual seguiran donant prioritat d'aquí al 20D, data en què se celebraran les eleccions al Congrés.

José Manuel Villegas, cap de campanya de C's a les eleccions catalanes, repetirà ara a les espanyoles. Explica a El Nacional que la cursa a la Moncloa estarà sustentada en tres potes: els mitjans de comunicació, les xarxes socials i la campanya a peu de carrer, amb especial atenció a les dues primeres. Serà una campanya pragmàtica, fonamentada sobre la base de no canviar allò que funciona. Se centraran en territoris on es disputin prou escons com per tenir possibilitats reals de guanyar: Madrid, Catalunya, Múrcia, Comunitat Valenciana i Andalusia.

Repetir a Catalunya

Ciutadans vol fer servir els resultats a Catalunya com a trampolí per a les generals. Girauta es mostra convençut que poden repetir resultats. A la llista el segueixen dos independents de prestigi: Antonio Roldán (seguidor i alumne del creador del programa econòmic de C's, Luis Garicano) i Elena Faba, vinculada als cercles d'empresaris. De número quatre hi anirà el mateix Villegas.

Amb una previsió de resultats d'entre 45 i 55 escons, però, Villegas vol ser prudent: "No podem subestimar els nostres rivals". No volen que els passi com a Podemos, que partia d'unes enquestes molt favorables a les municipals i va acabar punxant a Andalusia i a Catalunya. "Tampoc no ens podem refiar completament dels sondejos actuals, que poden estar contaminats pels resultats a les eleccions catalanes", afegeix.

Suport europeu

Un primer cop d'efecte el volen donar amb l'acte polític que organitzen a Madrid el 22 d'octubre, en precampanya. A la reunió hi aniran líders liberals europeus, i Albert Rivera i Guy Verhofstadt, president de l'Aliança Liberal Europea (ALDE) hi seran presents.

Verhofstadt explica a El Nacional, amb to propagandístic, que Ciutadans "és la força política centrista i liberal que necessita Espanya" i que el partit taronja "apunta cap a on ha d'anar Europa". Diu que els d'Albert Rivera estan "lluitant per recuperar el veritable sentit del que significa ser un liberal" i que "treballen per un canvi real".