La Plataforma per la Llengua ha denunciat en un comunicat, que el govern del PSOE i Podemos obliga els camioners que vulguin descomptes pel gasoil, a demanar-ho en llengua castellana. En el redactat del decret llei sobre mesures urgents per l'impacte de la guerra d'Ucraïna, publicat el 30 de març al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), es fixa que les sol·licituds de devolució s'han de presentar obligatòriament en castellà. El govern espanyol ha reduït de tres mesos a un, els terminis amb què els conductors professionals podien sol·licitar una devolució parcial de l'impost d'hidrocarburs per al consum de gasoil. La norma es va aprovar enmig d'una vaga dels transportistes, que protestaven contra l'augment dels preus dels carburants. 

Segons la Plataforma, el primer trimestre del 2022 les institucions espanyoles i europees han aprovat fins a 40 disposicions normatives que incloïen imposicions o privilegis per a la llengua castellana, en detriment de la catalana. En el cas de les institucions espanyoles, es tractava de normes que beneficien de manera directa el castellà, amb referències expresses a aquest idioma o a "la llengua oficial de l'estat". En el cas de la Unió Europea, la imposició era generalment indirecta, perquè les normes en qüestió beneficiaven les llengües oficials dels estats membres o de la mateixa Unió. El català no és idioma oficial de l'Estat espanyol ni de la Unió Europea, en tots dos casos per voluntat de les institucions espanyoles. Aquestes 40 noves normes s'afegeixen a un extens corpus normatiu que sosté la supremacia de la llengua castellana a l'Estat espanyol i als territoris catalanoparlants que en formen part.​

La Plataforma de Defensa del Sector del Transport per Carretera va acordar el 2 d'abril "suspendre temporalment" la vaga que els transportistes autònoms i pimes havien iniciat el 14 de març. Així ho van decidir després de 20 dies de mobilitzacions, i després de consultar els assistents a una assemblea celebrada en una estació de servei de la localitat madrilenya de San Fernando de Henares, a la qual van acudir un centenar de transportistes. El passat 14 de març la Plataforma va convocar una aturada indefinida en no acceptar les mesures que va acordar a finals de mes el govern espanyol amb el Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC), entre les quals destacava una bonificació de 20 cèntims d'euros per litre de combustible fins al 30 de juny.

El president espanyol, Pedro Sánchez, havia anunciat a finals de març aquesta rebaixa generalitzada de 20 cèntims per litre de la gasolina. La mesura s'aplicaria a tot el territori de l'Estat espanyol i no va ser l'única mesura anunciada pel president socialista. El govern espanyol també es va comprometre a augmentar l'ingrés mínim vital i a recuperar els ERTO.