El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers participaran a la manifestació convocada per aquest dissabte, dia 18, per la plataforma Somescola per defensar la immersió lingüística a les escoles de Catalunya. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa aquest dimarts després de la reunió setmanal del Consell Executiu del Govern de la Generalitat.

El català és la "llengua comuna del nostre país" i per això el Govern ha assumit el "compromís de treballar per protegir-la dels atacs externs allí on faci falta", ha dit la portaveu. Així mateix, Plaja ha anunciat que el Govern "impulsarà un pla de protecció de la llengua catalana, que pateix atacs constants dins i fora del país" i que "va més enllà de protegir-la" ja que contempla "incentivar i promoure el seu ús".

Per a això, la portaveu ha indicat que és necessari "el màxim consens polític i ciutadà" amb la finalitat de "salvar la llengua per a les properes generacions", un camí del qual cap sentència els desviarà "per assegurar el futur del català", ha assegurat Plaja. La portaveu, que no ha detallat en què consistirà el pla que engegarà el Govern, ha emplaçat els acords que es prenguin en la "cimera que tindrà lloc aquest proper dijous entre forces parlamentàries i entitats socials i culturals" i on es concretarà "com donar resposta a la sentència del Tribunal Suprem i com promocionar el català a l'escola".

L'absència del PSC a la manifestació

Sobre la manifestació, Patrícia Plaja ha avisat el PSC que a la ciutadania li "costarà d'entendre i compartir" que no participi en la manifestació.

Plaja també s'ha referit a la petició de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que el conseller d'Educació assumeixi la direcció de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme) per no acatar l'acte del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que obliga a impartir el 25% de les matèries en castellà en una classe de P5. En aquest sentit, ha afirmat que "no té sentit assumir la direcció dels centres educatius" i ha apel·lat a l'autonomia de centre que, segons ella, es veuria vulnerada amb la proposta de Borràs.

La portaveu del Govern ha subratllat que "el que fa falta són solucions efectives", que és "sobre el que està treballant el Govern", i ha remès novament a la reunió del proper dijous ja que allí "es determinaran el camí i els objectius a seguir". Serà la segona reunió que tindrà lloc per valorar la situació del català i les mesures a prendre davant "els atacs continus que pateix la llengua", ha recordat Plaja, per qui la situació a Catalunya "no és la que mostren alguns mitjans de comunicació, en difondre mentides i parlar d'apartheid lingüístic".

En l'anterior reunió, que va tenir lloc fa dues setmanes, no van participar entitats i formacions polítiques contràries a la immersió lingüística a Catalunya i en aquesta ocasió es preveu que es reuneixin les mateixes entitats encara que "encara falten dies per a la cimera i pot haver-hi incorporacions", ha afirmat la portaveu. En relació amb el pla del Govern per protegir la llengua, Plaja ha subratllat que és "estructural", com ho demostra que "per primera vegada la Direcció General de Política Lingüística ha passat a ser una Secretaria General".

 

Imatge principal: Fotografia panoràmica del Consell Executiu d'aquest dimarts. ACN.