El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, assegura que l'empresariat viu "amb gran preocupació" la situació política a Catalunya, per l'impacte que pot tenir en l'economia, i destaca que si l'1 d'octubre la Generalitat posa les urnes, no serà un referèndum, sinó "un altre 9-N".

En una entrevista amb Efe, Valls ha assegurat que el referèndum de l'1-O no compta amb cobertura jurídica ni el suport estatal ni internacional, per la qual cosa, si se celebra, "serà una consulta sense garanties". "Estem davant d'un altre 9-N, sense cap tipus de dubte", afirma Valls, que recorda que l'1-O, tal com pretén organitzar-lo l'executiu català, "no està dins de la legalitat ni de la Constitució espanyola".

A més, afegeix el líder empresarial, els principals mandataris europeus, entre ells el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ja han advertit que si Catalunya planteja una declaració unilateral d'independència quedarà automàticament fora de la UE. Sortir del Tractat d'Europa, subratlla Valls, "ben segur que seria molt conflictiu per a l'economia catalana", que "passaria anys molt difícils".

Inquietud en l'empresariat

Miquel Valls reconeix que aquesta situació d'"incertesa" i la confrontació política que des de fa anys mantenen els Governs espanyol i català inquieta l'empresariat, especialment els directius de grans companyies. "L'economia vol estabilitat, certeses, seguretat jurídica, i aquesta situació de confrontació com a mínim provoca incertesa i desconeixement del que pot passar. I això des del punt de vista econòmic mai és positiu", recalca el president de la Cambra, una de les principals institucions empresarials de Catalunya.

Valls també recorda que la posició de les cambres de comerç no ha variat des de 2013, quan van apostar pel dret a decidir en un referèndum "acordat amb l'Estat" i que fos "dins de la Constitució espanyola i de les normes i directives europees". "Però pel que estem veient, això l'1-O no es produirà", lamenta el president de la institució.

Valls assegura que no ha mantingut cap reunió amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per abordar la problemàtica del referèndum, però indica que en el seu moment sí que es va reunir amb l'expresident Artur Mas, a qui va traslladar la preocupació de l'empresariat per aquesta qüestió, i amb l'actual vicepresident, el republicà Oriol Junqueras, que li va garantir que si Catalunya celebrava un referèndum seria "dins de la legalitat i que no tindria conseqüències econòmiques per a les empreses".

Quan falten dos mesos per a l'1-O, Valls creu que "encara hi ha temps per al diàleg" i per buscar una sortida acordada al procés sobiranista català. "El món empresarial sempre ha demanat diàleg per resoldre diferències i acostar posicions. Per tant, esperem fins a l'últim moment que aquest diàleg es pugui produir. Tenim l'esperança que es produeixi", recalca Valls.