El rei Felip VI no ha de demanar perdó a ningú per la conquesta de Mèxic. Per tant, no ho farà. Així ho ha assegurat aquest dimarts la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo des de Madrid, després que el president mexicà Andrés Manuel López Obrador enviés una carta al monarca reclamant-li que demanés perdó pels abusos comesos ara fa 500 anys.

“El govern ha reaccionat com correspon a un país del prestigi del nostre: amb una posició clara”, ha defensat Carmen Calvo, que ha afegit: “El rei Felip VI no ha de demanar perdó a cap país i no passarà això. Ho ha deixat clar el govern en el seu comunicat”.

Després de fer-se pública la carta enviada per López Obrador, el govern espanyol ho va lamentar “profundament” en un comunicat aquest dilluns al vespre, i va assenyalar que “rebutja amb tota fermesa” el seu contingut. “L’arribada, ara fa cinc-cents anys, dels espanyols a les actuals terres mexicanes no pot jutjar-se a la llum de les consideracions contemporànies”, asseguraven des de Moncloa.

En aquesta línia, des de l’executiu de Sánchez sostenen que “els nostres pobles germans han sabut sempre llegir el nostre passat compartit sense ira i amb una perspectiva constructiva, com a pobles lliures amb una herència comuna i una projecció extraordinària”. I reiteren la “disposició per a treballar conjuntament” amb les autoritats mexicanes i “continuar construint el marc adequat per intensificar les relacions d’amistat i cooperació existents”.