Després d’obrir el meló de la reforma del Codi Penal, el govern espanyol fa un aclariment: “No forma part en absolut de cap taula de diàleg”. La vicepresidenta primera Carmen Calvo ha justificat aquest dijous la revisió de tipus penals com la rebel·lió i la sedició que sentències europees “ens van advertir que sonaven estranys”. Però on es debatrà serà al Congrés dels Diputats, i no entre governs. Aquesta reforma permetria revisar les penes dels presos polítics a la baixa, però la dirigent socialista ha tirat pilotes fora: això ja forma part de la justícia.

En una entrevista aquest dimecres al matí a la SER, la vicepresidenta primera del govern espanyol ha confirmant que estan treballant en un “projecte de reforma” ampli del Codi Penal, però l’ha desvinculat de qualsevol mesa de diàleg. “Del Codi Penal i la seva reforma el president no en parlarà amb cap altre president, no forma part d’aquest escenari”, ha defensat Carmen Calvo. “És un instrument de política legislativa que no serà sotmès a cap tipus de negociació, sinó que serà sotmès al Congrés”, ha afegit.

La dirigent socialista ha assegurat que “no és tant urgència com necessitat” l’impuls d’aquesta reforma, tot recordant que “alguns tipus penals no estan a l’altura del dret comparat a Europa”. En aquest sentit, ha exemplificat que “en alguna sentència europea, com l’alemanya, ens van advertir que sonaven estranys”. I ha reblat: “Durant tants anys col·lapsada la política, ha arribat el moment de prendre decisions. Ho farem amb calma”.

Preguntada per la revisió de penes que podrien demanar els presos polítics, Carmen Calvo se n’ha desentès. Si bé ha admès que és “obvi” que podria tenir conseqüències, ha passat el marró als alts tribunals: “Serà un assumpte de la justícia, no del govern”.