Carmen Calvo defensa que el PSOE compleix amb les inversions a Catalunya. Qui va ser vicepresidenta del govern espanyol de Pedro Sánchez fins el juliol del 2021 i actualment diputada i presidenta de la Comissió d'Igualtat del Congrés treu pit que els socialistes ho fan millor que els populars: "M'agrada molt que em facis aquesta pregunta perquè el PSOE ha canviat radicalment. Dels milions que prometia Mariano Rajoy per Catalunya, després agafava l'AVE i no feia res. Nosaltres sí", ha declarat quan la periodista de RTVE, Gemma Nierga, li ha preguntat per l'execució de tan sols el 35,8% de les inversions pressupostades a Catalunya per La Moncloa.

 

La covid, el mal de tot

Així doncs, davant unes xifres finals que no casen amb l'argumentari que defensava, Calvo ha afegit: "Nosaltres tenim les execucions fetes i la ministra Raquel Sánchez, que és Catalana, ja ho ha dit. Tenim algun moment de retard, un de petit, però també a la resta d'Espanya per la covid. Les coses es poden executar més ràpid o més lent però allà està i allà es complirà". I per salvar encara més els mobles, ha insistit amb l'argumentari de la comparativa amb el PP. "Jo vaig poder comprovar com a Catalunya, amb el PP, ni s'invertia ni hi havia previsions de fer-ho. Ells es van limitar a dues coses: neguem Catalunya i asfixiem Catalunya. I Catalunya, de forma molt intel·ligent, va asfixiar el PP.

Diferència de ritme amb Madrid

Que ara anem més lents pels dos anys no vol dir que no invertim". Unes declaracions, els de la lentitud, que contrasten amb el ritme frenètic amb què s'ha invertit a Madrid que va veure com l'Estat hi va invertir un 184% del previst amb 2089 milions d'euros executats dels 1.229,4 milions previstos inicialment. Si tornem a Catalunya, els dos casos més flagrants d'aquesta manca d'inversió són els de Renfe i Adif, que van executar molt menys del que tenien previst.

En el primer cas, veiem com només es va invertir un 34,6% del previst, és a dir que s'han executat només 90,6 milions dels més de 262 milions previstos inicialment. Pel que fa a Adif, només es va portar a terme el 23,9% de les previsions amb 169,1 milions executats dels 707,4 milions pressupostats. En total, a Catalunya es van destinar 739,8 milions d'euros dels 2.068,1 previstos inicialment als comptes del govern espanyol, la qual cosa es tradueix en el fet que Catalunya va ser la comunitat autònoma de l'Estat més castigada en termes percentuals.

Taula imminent?

D'altra banda, Calvo també ha tornat a l'eterna taula del diàleg en suspens i assegura que, ara sí, la trobada entre presidents és imminent: "Comprenc que no passin el millor moment però em consta que estan trobant un forat a l'agenda perquè puguin veure's, els presidents Sánchez i Aragonès. I ho faran per una raó molt simple, perquè no es pot entendre el nostre país sense el pes que representa la població de catalans i catalanes".

També ha lloat Esquerra: "Està bé que hagin arribat a la presidència de la Generalitat perquè al final és un partit d'esquerres". Repassant l'actualitat més recent, Calvo també ha justificat l'espionatge als independentistes catalans perquè era "absolutament legal" i ha deslligat el CatalanGate de les escoltes que amb el programa Pegasus es van fer a Sánchez i la ministra Margarita Robles.