El rei emèrit Joan Carles I ha posat en marxa una campanya de regularitzacions amb la Hisenda espanyola per intentar aturar les investigacions obertes per la Fiscalia Anticorrupció per delicte fiscal. Ara ha pagat 4,39 milions d'euros per ingressos no declarats entre el 2016 i el 2018. L'estratègia reial, però, no deixa cap mena de dubte sobre la seva conducta delictiva. Si més no poc ètica, segons ja afirmat la vicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo, que ha fet valdre que l'Estat actua amb el rigor necessari davant "qui pot estar incomplint les obligacions que tots tenim".

Així, sense entrar a valorar el fons de la qüestió, la vicepresidenta ha admès que aquesta segona regularització de l'emèrit "no és una bona notícia en sentit de l'ètica". Segons Calvo, la qüestió suscita un debat polític "on cadascú pot entrar com consideri oportú", però el govern espanyol "no pot parlar d'expedients" fiscals perquè "formen part de les relacions segures" dels ciutadans amb l'Administració. En tot cas ha afirmat que l'Estat ha actuat amb rigor.

Eludir un delicte fiscal

Joan Carles I hauria pagat a Hisenda per rendes subjectes a tributació que pugen a més de vuit milions d'euros i que es correspondrien a pagaments en espècie. Es tractaria dels vols d'una companyia de jet privats pagats fins al 2018 per la Fundació Zagatka, propietat del cosí del rei emèrit Álvaro d'Orleans. És la segona declaració voluntària presentada per la defensa de l'emèrit després que el desembre passat saldés un deute amb Hisenda per un import de 678.393 euros. Amb d'aquests pagaments és eludir un possible delicte fiscal per haver defraudat una quantitat superior a 120.000 euros.

La vicepresidenta, en declaracions a Canal Sur Radio, ha afirmat que el govern "no pot parlar" dels expedients i només pot recordar que cal complir les obligacions tributàries. En tot cas, segons Calvo, la regularització demostra que Espanya "és un país que funciona i que exigeix comptes a tothom per igual", perquè "és una democràcia amb un estat de dret rigorós on ningú es pot saltar la llei".

Poc exemplar

En un sentit similar s'ha pronunciat l'exministre i candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, que ha insistit que el rei emèrit no està per sobre de la llei i ha de complir les seves obligacions amb Hisenda. Illa ha afirmat que l'emèrit ha tingut en els darrers temps comportaments "que no són de l'exemplaritat que s'espera d'una persona com ell".

Imatge principal, la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo / GTRES