El govern espanyol no accedeix a la petició de Quim Torra. El president de la Generalitat va reclamar durant el discurs de la Diada, que pots seguir en directe, que el president Pedro Sánchez i el Rei es disculpessin públicament per l'afusellament de Lluís Companys. Poques hores més tard, ha arribat la resposta de La Moncloa. La vicepresidenta Carmen Calvo ho ha qualificat de poc "seriós" i "escarafall". Per contra, ha reivindicat que la nova llei de memòria democràtica, que portarà dimarts que ve al Consell de Ministres, anul·larà judicis i sentències com els que van portar Companys a ser condemnat a mort. 

En una entrevista aquest divendres a Canal Sur Radio, la dirigent socialista ha rebatut que el "format" que planteja Torra és complicat i que "en democràcia no es fan les coses així". I ha plantejat la seva solució: "En democràcia es resoldran les coses amb la llei que portaré dimarts al Consell de Ministres, que considera nuls tots aquells judicis mancats de cap mena de garantia jurídica i processal on es van enjudiciar i afusellar persones". I ha reblat: "Això sí que és seriós, això sí que és propi d'una democràcia".

En començar el seu missatge institucional per la Diada, el president Torra va referir-se a l’afusellament del president Lluís Companys, del qual es commemora enguany el 80è aniversari. Va recordar que Espanya encara "no ha assumit la seva responsabilitat ni ha demanat disculpes al poble de Catalunya”. Ho va contraposar amb el que ha passat fora d'Espanya: sí que ho han fet el govern alemany, fa 30 anys a través d’una carta del ministre d'Exteriors, Karl Friedrich Genscher, a l'aleshores president Jordi Pujol, i de nou el 2008, juntament amb el govern francès a través dels respectius cònsols.