La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha advertit al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que cap poder de l'Estat "pot envair la sobirania parlamentària". El ple del CGPJ va instar dijous al Congrés a demanar informes al Consell d'Europa, al mateix poder judicial i a associacions de jutges i fiscals sobre la reforma de PSOE i Podem que limita les funcions del CGPJ quan té el mandat caducat. Calvo ha remarcat aquest divendres que "tots" els poders de l'Estat han de respectar "l'espai d'independència" del poder legislatiu.

En aquest sentit, Calvo ha explicat que abans-d'ahir el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va parlar amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes, per comunicar-li que "cadascú s'ha de mantenir al seu lloc".

El lloc del CGPJ és el d'estar "esperant que el parlament li faci una norma que el regula", ha subratllat Calvo. La vicepresidenta també ha carregat contra el PP per posar "excuses impròpies" d'un partit que ha governat per no renovar l'òrgan de govern dels jutges.

Salari mínim, "ara no"

Per altra banda, Calvo ha afirmat que "ara no" apujaria el Salari Mínim Interprofessional (SMI). La dirigent socialista ha defensat que cal actuar tenint en compte no només els drets dels treballadors sinó també la "protecció de les empreses davant la crisi". Calvo ha remarcat que l'SMI ha augmentat un 29% en dos anys i ha subratllat que "haurà de seguir creixent". El posicionament de la vicepresidenta primera xoca amb el del Ministeri de Treball, que rebutja congelar l'SMI i aposta per augmentar-lo encara que la patronal hi estigui en contra.

Pel que fa al decret antidesnonaments, Calvo ha dit que es portarà al Consell de Ministres abans que acabi l'any però ha explicat que segurament encara no estigui enllestit de cara a dimarts que ve. "Encara té desajustaments" perquè afecta diversos ministeris i "hi ha molts elements jurídics a afinar", ha dit. "Si som a temps de dur-lo dimarts, el portarem. Si no el següent". En tot cas, Calvo ha assegurat que de cara a l'últim Consell de Ministres de l'any estarà acabat.

El Congrés es mou

El Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat des de fa més de dos anys. I no només no sembla que hagi d'acabar aviat el bloqueig, sinó que a més els de Carlos Lesmes continuen fent nomenaments sense aturador. Justament amb això vol acabar el govern espanyol. Aquest dimarts, hi van posar la primera pedra, en un moviment que també busca pressionar Pablo Casado. La reforma de la llei del poder judicial per limitar-ne les funcions va superar el primer tràmit al Congrés dels Diputats amb una àmplia majoria. En canvi, la reforma per a alterar les majories per escollir l'òrgan de govern dels jutges continua congelada per La Moncloa, que encara no la porta a la cambra. Està a l'espera que el PP accedeixi finalment a renovar-lo. De fet, el mateix dimarts a la tarda Sánchez va trucar a Casado. Una conversa de 45 minuts que no va servir de gaire.