Pablo Casado es queixava que ni tan sols rebia trucades de Pedro Sánchez. Perquè no fos dit, el president espanyol ha trucat aquest dimarts al cap de l'oposició, mentre el Congrés debatia la reforma per a limitar les funcions del CGPJ. Però, malgrat els 45 minuts de conversa, les posicions no s'han mogut. Sánchez li ha tornat a fer una crida per "complir íntegrament la lletra de la Constitució del 78". No obstant això, segons fonts de La Moncloa, "la conversa no ha permès avenços" i es manté el candau de Gènova a la renovació. Entre les condicions dels populars, que Podem surti de l'equació o que hi hagi un compromís de no concedir indults als presos polítics. I no s'ha mogut d'aquí. Mentrestant, l'equip de Carlos Lesmes porta més de dos anys amb el mandat caducat.

Així, segons informen des de l'executiu, el president del govern espanyol ha conversat aquesta tarda amb Pablo Casado "amb l'objectiu de desbloquejar la renovació de diversos dels principals òrgans constitucionals". La trucada ha estat efectuada des de La Moncloa, s'ha allargat durant uns tres quarts d'hora i ha estat "cordial". Però, segons el govern, "no ha permès avenços i només ha servit per a comprovar que la posició de bloqueig del PP continua sent la mateixa".

El principal missatge que ha traslladat Pedro Sánchez: que està "disposat a arribar a arribar a acords de país" amb el PP i la necessitat de "complir amb el mandat constitucional de renovar òrgans tan importants" com el CGPJ, el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble i el Consell d'Administració de RTVE. Li ha recordat com alguns d'aquests, com és el cas del poder judicial, fa més de dos anys que tenen el mandat caducat i que estan en funcions des de llavors.

En canvi, des del PP subratllen que han passat 55 dies des de l'última trucada entre tots dos. Fonts de la direcció estatal expliquen que Casado "ha tornat a reiterar les seves condicions", que passen per "un acord PP-PSOE sense Podemos i que es reforci la independència judicial". Més enllà d'això, li ha reclamat una gestió "professional i independent" dels fons europeus. També li ha expressat la seva "preocupació pels atacs a la Corona i el blanqueig de Bildu i independentistes que es produeix des del govern".

Mandat caducat però nomenant

El Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat, però continua amb la seva activitat com si res. En les últimes setmanes, el ple del CGPJ de Carlos Lesmes ha nomenat tres nous magistrats de la sala penal del Tribunal Suprem. En aquest cas, l'acord va passar per dos jutges progressistes i un de conservador. També va renovar tres presidències de sala de l'alt tribunal. En funcions s'han renovat totes les sales del Suprem, inclosa la renovació de Manuel Marchena al capdavant de la sala penal. Ja són més de 50 els nomenaments que ha fet l'òrgan de govern dels jutges des que està en funcions a l'espera de renovació.

Justament avui el Congrés ha posat la primera pedra per a limitar les funcions del CGPJ amb el mandat caducat, a través d'una reforma impulsada pel PSOE i Unidas Podemos. La iniciativa ja ha engegat el seu tràmit parlamentari.