El nord-català François Calvet, senador francès, ha manifestat al programa Tot es mou de TV3 que la pressió diplomàtica espanyola sobre els 41 membres de la cambra alta perquè van defensar el procés català i els presos polítics es produeix perquè parlen de Catalunya, i no de països com Polònia.

"Si haguéssim parlat d'Hongria, Romania o Polònia ningú no ens hauria dit res", ha afegit. Calvet ha insistit però que "ningú ha de donar lliçons" als senadors que han defensat el posicionament català, encara que els demanen que retirin la signatura del text. Fins ara els senadors no han fet cas de les pressions i cap d'ells ha fet marxa enrere.

Calvet ha criticat que un dels que més s'ha mobilitzat per fer pressions a les autoritats franceses ha estat l'exprimer ministre Manuel Valls, actualment candidat de Ciutadans a les eleccions municipals de Barcelona. "Valls ha telefonat a tothom aquí dient que era un escàndol, i que no podíem fer-ho", ha descrit Calvet, en al·lusió al president Emmanuel Macron. Ha deixat clar que, almenys els senadors, no li han fet cas.

Aquest és el text íntegre dels 41 senadors francesos:

"El nostre país és a prop d’Espanya i de la seva gran regió, Catalunya, amb la qual compartim una llarga història.

Com a europeus i com a francesos, estem preocupats pels greus esdeveniments que s'han produït a Catalunya. En el moment en què té lloc el judici davant el Tribunal Suprem espanyol contra antics membres de la Generalitat de Catalunya, l'expresident del Parlament de Catalunya i líders de les associacions catalanes, nosaltres, membres del Senat de la República:

  • demanem respecte als drets i llibertats fonamentals a Catalunya, sense, per descomptat, interferir en els problemes polítics d'un país veí i sense prendre partit en la qüestió de la independència de Catalunya;
  • denunciem la repressió soferta pels representants polítics de la Generalitat de Catalunya legítimament elegits, empresonats o forçats a exiliar-se per les seves opinions en l'exercici dels mandats que els electors els van encomanar;
  • constatem que aquesta situació és un veritable atac contra els drets i les llibertats democràtiques;
  • lamentem que la gravetat d’aquesta situació estigui subestimada al nostre país;
  • demanem que França i els països de la Unió Europea intervinguin per restablir unes condicions de diàleg que permetin trobar solucions polítiques a un problema polític."