El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha afirmat que es presentarà a unes possibles primàries per ser el candidat de JxCat a la Presidència del Govern en les properes eleccions catalanes "si es donen unes determinades circumstàncies".

"Si hi ha primàries, que jo defenso que n'hi hagi, i es donen unes determinades circumstàncies, sí que em presentaria", ha dit en una entrevista d'Europa Press, després que el seu nom hagi sonat en els últims mesos com un dels possibles candidats de JxCat en el cas que el president a l'exili, Carles Puigdemont, no pugui o rebutgi encapçalar la llista.

Calvet, que forma part del grup impulsor de JxCat --el nou partit impulsat per Puigdemont-- i ha estat nomenat un dels redactors de la ponència organitzativa en el congrés fundacional de la formació iniciat la setmana passada, ha defensat que les llistes electorals i els caps de llista han d'escollir-se per un sistema de primàries "en què per meritocràcia un es pugui presentar i pugui ser designat pels seus companys".

El conseller ha afirmat que no pot "descartar mai poder servir" Catalunya a través del projecte polític amb què s'identifica, però que aquesta decisió l'han de prendre tots els afiliats del nou partit.

Preguntat sobre les futures eleccions a Catalunya, ha insistit que la convocatòria dels comicis és una potestat exclusiva del president de la Generalitat, Quim Torra, i que ha de ser ell qui decideixi, i ha sostingut que ell com a conseller té l'obligació de treballar "dia a dia sense pensar en una eventual data d'eleccions".

"Com a conseller de la Generalitat només tinc una data en ment, que és el 21 de desembre de 2021, quan s'acaba la legislatura", i ha subratllat que ara el seu treball se centra en la reactivació econòmica després de la pandèmia orientada a l'agenda verda.

No trencarà el carnet del PDeCAT

Calvet ha rebutjat trencar el carnet del PDeCAT, després que el portaveu del partit, Marc Solsona, demanés als associats que s'havien sumat a JxCat deixar el carnet, ja que els estatuts no contemplen la doble militància.

"En cap cas, jo sóc associat del PDeCAT des del moment de la seva formació i em sento còmode sent del PDeCAT i formant part d'aquesta organització de JxCat", ha contestat en ser preguntat per si renunciarà a la seva militància en el partit de Bonvehí.

Ha afegit que els estatuts del PDeCAT sí que contemplen la doble militància si se segueixen uns determinats procediments i que el partit t'autoritzi a això, però ha sostingut que no s'hauria d'arribar a aquest punt: "Jo crec que que no hauríem d'arribar ni a debatre l'eventual doble militància".

"És veritat que no seria coherent que, en el cas que hi hagués dues forces polítiques diferenciades que es presentessin a unes eleccions, es mantingués la doble militància en els dos costats. Però estic segur que això no passarà, trobarem la fórmula de presentar-nos com JxCat, com ja venim fent des de 2017, i que per tant no sigui necessari haver de dirimir sobre la doble militància", ha conclòs.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat