El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha dit a Esquerra Republicana que caldria "respectar sempre la llista més votada" i configurar així "governs independentistes viables".

Calvet ha expressat, en un fil a Twitter, la seva preferència a fer llistes independentistes unitàries, "com a mínim fins que aconseguíssim la independència". per així afavorir que aquestes siguin les més votades.  

El conseller, a més, ha traslladat a Esquerra, són sobrers els missatges que alterten que pactes com el que JxCat i el PSC han fet a la diputació de Barcelona, "tindran conseqüències". 

De fet, per a Calvet, pactes com el de la Diputació de Barcelona són excepcions, ja que el més comú a tot el territori català, diu, han estat els acords entre JxCat i ERC.

En els casos que no ha estat possible, considera, el que no s'ha de perdre de vista i ha de ser la prioritat, és que l'independentisme governi. "`Per dolorosos que puguin ser alguns casos, i he viscut ben de prop, no ens ha de fer perdre de vista el que és normal: que l’independentisme governi", ha escrit al seu perfil personal. Amb aquest objectiu, ha demanat que "ningú que abandoni el somni", i que es treballi conjuntament perquè l'independentisme ocupi càrrecs de responsabilitat, sobretot "en les institucions". 

Amb l'independentisme gestionant les institucions, Calvet veu factible avançar cap a "una República independent" i ha demanat seguir recordant els que són a l'exili, a la presó i apostar pel diàleg. 

Calvet, per últim, ha admès que la situació política actual "és complicada", però tot i així, Junts per Catalunya "hi serà".