La participació d'ahir de l'escriptor Javier Cercas al programa de TV3 Preguntes Freqüents no va passar desapercebuda. L'escriptor va ser convidat per parlar del darrer muntatge del director teatral Àlex Rigola, el qual està basat en la seva crònica del 23-F, i les seves declaracions sobre el rei emèrit han provocat una onada d'indignació. En aquest context, l'advocat Gonzalo Boye ha volgut recordar unes polèmiques declaracions que Cercas va fer l'any 2017 i li ha ventat tot un calbot. 

Una crida a la intervenció de l'exèrcit a Catalunya

Els fets de l'1-O van convertir l'any 2017 en una data clau pel procés independentista. Va ser en aquell moment quan Cercas va fer un discurs a Extremadura reclamant de forma indirecta la intervenció de l'exèrcit contra Catalunya. 

"Quan la vida pública i la política s'omplen de passió, d'aventures, d'emocions... com ens ha passat als catalans els últims anys, tremola o crida a la unitat del general", va declarar. 

El calbot de Gonzalo Boye

Boye no ha publicat cap opinió o crítica al respecte, s'ha limitat a copiar una de les cites de l'escriptor durant la seva intervenció: "Fer una crida a la unitat del general... En fi", ha compartit l'advocat en un tuit. 

 

Anys després, Cercas continua protagonitzant episodis similars. Al programa de Preguntes Freqüents d'ahir va parlar del paper del rei Joan Carles I en l'intent de cop d'estat del 23-F. "Quina és la veritat? La veritat és que el cop d'estat el va parar el Rei. No hi ha cap mena de dubte", va declarar. 

cercas faqs

Cercas durant el programa de FAQS d'ahir / TV3

"Les ordres venien de la Casa Reial"

Tanmateix, al mateix programa, l'any 2018, va aparèixer un testimoni, un subtinent de la Guàrdia Civil coetani de Tejero, Manuel Pastrana, que en ser preguntat sobre qui va ordenar el 23-F, no va dubtar: "Home, les ordres venien d'on venien, de la Casa Reial. A mi, Tejero em va dir que si no crèiem d'on venien les ordres, ja podíem plegar. Crec que la Zarzuela ho va fer per consolidar la monarquia. Tornaria a fer-ho igual, però va fallar tot. Jo no hi vaig ser, perquè no ho veia molt clar. Si Juan Carlos va jugar bé la basa o no, és cosa d'ell".

 

Imatge principal, Javier Cercas / ACN