La fiança de 4,1 milions d'euros que reclamava el Tribunal de Comptes per l'1-O ja s'ha pagat íntegrament. Segons confirmen fonts judicials, la Caixa de Solidaritat ha dipositat la quantia que quedava pendent per abonar. Una part s'ha abonat amb els imports que en el seu moment es van ingressar al Tribunal Suprem i l'altra l'ha completat l'entitat d'ajuda econòmica als represaliats, presidida per l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert.

La delegada instructora de la causa va acceptar la setmana passada que s'abonessin les fiances que ja s'havien pagat en el seu moment al Tribunal Suprem i al jutjat 13 de Barcelona, on es va iniciar la causa contra el procés. No obstant això, des del Tribunal de Comptes han informat que del 13 no han arribat els diners, que finalment ha aportat la Caixa de Solidaritat. L'entitat havia fet una crida per recaptar diners i fer front a la fiança milionària imposada. En cas de no haver-la pagat, s'haurien produït embargaments de béns.

La xifra de 4,1 milions és provisional i s’haurà de confirmar al judici, però el Tribunal Suprem ja va condemnar els presos polítics per malversació. D'aquests diners, 3,9 milions d'euros corresponen als "danys ocasionats als fons públics" i 242.980 euros als interessos provisionals des de la data dels fets fins a la data de l'acta.

Fins a 28 persones

Aquest nou procés s’ha iniciat per la demanda que van presentar Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució. Les dues entitats reclamaven dos milions d’euros pels costos del referèndum, però també 87 milions pel cost de l'Operació Copèrnic per enviar la policia espanyola a Catalunya. La Fiscalia, que també és part, no va quantificar la xifra.

El Tribunal de Comptes reclama diners a 28 persones, després d'exonerar-ne tres. En primer lloc, al president Carles Puigdemont, i també al vicepresident Oriol Junqueras i als exconsellers Quim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila.

La resta d’encausats en aquest procediment són Neus Munté, Amadeu Altafaj, Josep Maria Jové, Josep Ginesta, Natàlia Garriga, Ignasi Genovès, Jaume Mestre, Antoni Molons, Joaquim Nin, Teresa Prohias, Albert Royo, Francesc Sutrías, Rosa Vidal i Aleix Villatoro.