El decret llei de creació del Fons que ha de donar cobertura, entre d'altres, als càrrecs de la Generalitat perseguits pel Tribunal de Comptes arran de l'acció exterior de l'executiu entre el 2011 i el 2017 es dirigeix ja al Consell de Garanties Estatutàries després que la Mesa del Parlament ha donat curs a les dues peticions presentades, una del PSC, i una segona conjunta de Cs i PP.

El Consell de Garanties disposarà de 12 dies per pronunciar-se sobre el decret impulsat pel conseller d'Economia, Jaume Giró, i el seu dictamen no és vinculant. Amb tot, el president del grup socialista i líder de l'oposició, Salvador Illa, ha assegurat aquest matí en declaracions a Rac1, que els informes jurídics que ha demanat en relació a aquest tema demostren que el decret està "molt ajustat a la legalitat".

Ple extraordinari

Aquest període de temps fins que el Consell conclogui el seu informe, quedarà aturat el termini de 30 dies de què disposa el Govern per sotmetre el text a la ratificació del Parlament. 

Això no obstant, la Mesa de la Cambra no descarta la possibilitat de convocar un ple extraordinari la darrera setmana de juliol per ratificar aquest decret, i dos més que avui ha aprovat el Govern, la qual cosa permetria la seva aprovació abans de les vacances d'estiu sense necessitat de convocar la Diputació Permanent.

Transferència de 10 milions

Paral·lelament, el Govern ha aprovat avui una transferència de 10 milions d'euros per dotar el Fons Complementari de Riscos que ha d'avalar els càrrecs de l'executiu perseguits pel Tribunal de Comptes. Aquests diners surten del capítol 2 dels pressupostos on es preveuen les despeses extraordinàries de diversos departaments. 

Els grup parlamentari dels comuns han anunciat avui que esperaran a tenir l'informe del Consell de Garanties Estatutàries abans de decidir el seu vot.

Debat de Política general

D'altra banda, la Mesa del Parlament ha fixat convocar el debat de política general per als dies 28, 29 i 30 de setembre. Aquest ple enceta el periode de sessions després de les vacances d'estiu.

Està previst que aquell mateix dimarts, 28 de setembre, el Consell Executiu aprovi el seu Pla de Govern.

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia, Jaume Giró, durant la reunió del Consell Executiu / Efe